|

Putujuća izložba posvećena Saharovu i u Sarajevu

Putujuća izložba posvećena Saharovu i u Sarajevu
0
F
FENA
22.11.2010. u 15:12
1
komentara
0

dijeljenja
Putujuća izložba posvećena Saharovu i u Sarajevu
Izložba inspirirana životom i radom jednog od najvećih boraca za ljudska prava, ruskim nobelovcem i disidentom Andrejom Saharovim bit će postavljena u Sarajevu od 23. novembra do 4. decembra.
Izložbu će od 23. do 26. novembra pratiti i umjetnički performans koji izvode aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava. Performans govori o pravima čovjeka, borbi između straha i nade, između slobode i tiranije, i insipiriran je radom i djelima najvećih boraca za ljudska prava.

Postavljanje izložbe "Andrej D. Saharov: Strah i nada“ inicirao je u decembru 2009. komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg, a izložba je realizovana u saradnji s Muzejom i Javnim centrom Andrej Saharov i Ruskim udruženjem za ljudska prava "Memorial".

Izložba putuje po evropskim zemljama, a gostovanje u Sarajevu ujedno je i najava novembarske posjete komesara za ljudska prava Hammarberga Bosni i Hercegovini.

Izložba sadrži odabrane osvrte Saharova o najvažnijim izazovima društva današnjice: ljudskim pravima, ratu, nuklearnom oružju, gladi u svijetu, zaštiti okoliša, intelektulanim slobodama, ravonpravnosti.
To su poruke koje i danas doprinose nenasilnim promjenama i rade u korist slobode i ljudskih prava, saopćeno je iz Fonda otvoreno društvo.

Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. godine, bio je ugledni sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivist za ljudska prava. Saharov je bio tvorac sovjetske hidrogenske bombe, ali je kasnije postao nepomirljivi protivnik nuklearnog naoružavanja, zagovornik građanskih sloboda i reformi u Sovjetskom savezu. Rođen je 1921., a preminuo 1989. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...