{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putovanje u prošlost je moguće: Uskoro virtuelna šetnja kroz Bijelu tabiju

28.10.2015. u 14:40
6
9
Putovanje u prošlost je moguće: Uskoro virtuelna šetnja kroz Bijelu tabiju
6
Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba održalo je prezentaciju povodom završetka druge faze projekta "4D virtuelna prezentacija Bijele tabije". Radi se o projektu koji ima za cilj sačuvati kulturno-historijske spomenike od zaborava kroz njihovu digitalizaciju i virtuelnu rekonstrukciju originalnih izdanja.
Utvrđenje Bijela tabija jedno je od najimpresivnijih i najznačajnijih historijskih spomenika u Sarajevu. Utvrda se nalazi u jugoistočnom dijelu Sarajeva, a kroz historiju je predstavljala dio odbrambenih zidina i strateški važnu poziciju za odbranu grada.

Virtuelna prezentacija ovog utvrđenja u 4D formatu, koju radi udruženje Digi.ba, ima za cilj pokazati historijski razvoj ovog objekta, ali kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima. Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi i njihove 3D rekonstrukcije.

Trenutno je završena druga faza projekta, a kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to jedan iz srednjovjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda. Osim toga, završeni su i scenariji za digitalne priče.

Koordinatorica projekta Selma Rizvić za Klix.ba je istakla kako je izuzetno važno raditi na digitalizaciji kulturno-historijskih spomenika ukoliko ih želimo sačuvati za buduće generacije od zaborava.

"Digitalne tehnologije nam omogućavaju da vizualiziramo kulturne spomenike od kojih postoje samo ostaci ili čak ni to. Putovanje u prošlost postaje moguće jer su ovakvi projekti dostupni svakome i iz njih se na zabavan način može naučiti dosta o prošlosti", istakla je Rizvić i dodala da je potrebno uložiti više sredstava u ovakve projekte i uvesti ih u obrazovni sistem, ali i iskoristiti ih za razvoj kulturnog turizma.

U sljedećoj fazi je planirana produkcija digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima koje su dio historije o Bijeloj tabiji.

Kreirani 3D modeli bit će predstavljeni na internetu u interaktivnoj formi tako da će se posjetioci kroz Bijelu tabiju moći kretati kao u kompjuterskoj igri. U interaktivno okruženje bit će ubačeni i arheološki nalazi kako bi posjetioci saznali kakav je njihov kontekst.

Nastavak projekta bit će nastavljen kada se osiguraju finansijska sredstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: