Kultura
0

Putovanje kroz italijansku umjetnost

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini organiziraju, u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH, izložbu italijanske suvremene umjetnosti pod nazivom "Putovanje kroz italijansku umjetnost 1950.-1980. – Stotinu djela djela iz kolekcije Farnesina.

Inauguracija izložbe je u petak 4. maja u 19.00 sati u Umjetničkoj galeriji BiH. Bit će postavljena do 24. maja, nakon čega će biti premještena u Sofiju, odnosno nastaviti dvogodišnje putovanje kroz mnoge glavne gradove Europe i svijeta, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

U saopćenju se navodi da je Sarajevo prvi grad domaćin ove putujuće izložbe. Otvorit će je Famiano Crucianelli, podsekretar vanjskih poslova.

Izložba je praćena muzičkim performansom «Odrazi/Riflessi», koji je komponirao maestro Michelangelo Lupone, a u produkciji CEMAT-a.

Izložbu čini stotinu djela moderne umjetnosti, od čega 90 slika u različitim tehnikama i deset skulptura i instalacija.

Među autorima su eminentna imena moderne italijanske umjetnosti, kao što su Burri, Cucchi, Fontana, Guttuso, Marotta, Pomodoro, Savinio, Vedova i mnogi drugi, kao i Kounellis i Pistoletto koji su imali samostalne izložbe u Vijećnici i Umjetničkoj galeriji BiH, pod pokroviteljstvom ARS AEVI projekta.

U Komitetu promotora izložbe, s bosanskohercegovačke strane, nalaze se ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, zamjenica ministra vanjskih poslova, Ana Trišić-Babić, generalni sekretar ministarstva vanjskih poslova, Adnan Hadžikapetanović, ambasador BiH u Italiji Midhat Haračić, i direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović, dok se s italijanske strane nalaze Massimo D'Alema, ministar vanjskih poslova, Famiano Crucianelli, podsekretar vanjskih poslova, ambasador Paolo Pucci Di Benisichi, generalni sekretar ministarstva vanjskih poslova, Gherardo La Francesca, generalni direktor za promociju i kulturnu suradnju ministarstva vanjskih poslova, i ambasador Italije u BiH Alessandro Fallavollita.