Festival u Meksiku
2

Pussy Riot negoduje zbog reizbora Vladimira Putina na poziciji predsjednika Rusije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska punk grupa Pussy Riot, čije članice su platile ogromnu cijenu zbog kritikovanja moskovske vlade, negodovala je zbog reizbora Vladimira Putina na poziciju predsjednika Rusije, javlja AFP.

"Vladimir Putin je po četvrti put pobijedio na ruskim izborima. Ovaj je**ni muzički bend smo osnovali jer nismo željeli da on bude naš predsjednik, ali onda je bend doslovno izrastao u međunarodni pokret", kazala je članica Nadezhda Tolokonnikova u nedjelju tokom emisije na meksičkom festivalu muzike.

"I, zapravo, svako može biti Pussy Riot. Svi vi možete biti Pussy Riot", kazala je Tolokonnikova.

Nedugo prije dolaska na scenu festivala Vive Latino grupa je također predstavila svoj najnoviji singl "Izbori".

"Danas su izbori u Rusiji, pogodite ko će pobijediti!?", napisali su na Twitteru.

Grupa je takođe osudila talas nasilja nad ženama s kojim se susreće Meksiko, gdje, prema UN-u, više od sedam žena biva ubijeno svaki dan.

Feministički kolektiv Pussy Riot pojavio se na sceni 2012. godine, iste godine kada su održani poslednji ruski predsjednički izbori.

Članovi grupe uhapšeni su tokom izvođenja svoje "punke molitve", koja otvoreno kritikuje Vladimira Putina, a koja je izvedena u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja.

Nadezhdi Tolokonnikov, Masi Alyohine i Yekaterini Samutsevich izrečene su dvije godine u radnim logorima, za "huliganstvo" i "podsticanje vjerske mržnje".