Jedinstven projekt
67

Publika u Zenici premijerom počinje pratiti proces stvaranja predstave "28. proba"

E. M.
Glumačka ekipa predstavila svoj novi projekt "28. proba" (Foto: E. M./Klix.ba)
Glumačka ekipa predstavila svoj novi projekt "28. proba" (Foto: E. M./Klix.ba)
Bosansko narodno pozorište zeničkoj publici predstavit će još jednu premijeru pod nazivom "28. proba" koji ujedno predstavlja prvi ovosezonski projekt u pandemiji koronavirusa, a jedinstven je način da publika "zaviri" na probu predstave koja će svaki naredni put imati novi naziv.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je kazao da je osam mjeseci proteklo od posljednje premijere te da su rediteljica Lajla Kaikčija i dramaturginja Emina Omerović, kao i glumci, smogli snage da u vremenima kada ne znaju koje će dalje preporuke biti, izađu na scenu i naprave predstavu.

Rediteljica Lajla Kaikčija je kazala da je ova predstava ustvari otvoreni radni proces te da će njena repriza nositi naziv "29. proba".

"Bilo je jako teško u ovakvim okolnostima pripremiti se i razmišljati šta da radimo danas u pozorištu. Iz toga je proistekla ideja da kao rediteljica ne namećem nikakav zadati dramski tekst. Okolnosti su bile takve da sam ponudila kolegama da sami biraju ono što ih se tiče i što oni žele da rade i iz tog nekog koncepta razgovora, razmišljanja, promišljanja o našoj svrhi, smislu pozorišta danas, glumačkom poslu, pokušali smo mnogo da razgovaramo i iz toga izvučemo ono što nam se činilo najzanimljivije da uvrstimo u 28. probu, a 29. proba bit će nešto novo i nešto drugačije", kazala je Kaikčija.

"Ovo je predstava '28. proba', a već naredna će biti '29. proba'" (Lajla Kaikčija) (Foto: E. M./Klix.ba)

Zamišljeno je da predstava nema početka, ali ni kraja te da će svaki naredni put najvjerovatnije imati nove detalje s obzirom da u njoj ništa ne počinje i ništa ne završava.

"Ovo je možda bio najluđi proces u mom životu jer smo se iz dana dan morali prilagođavati određenoj situaciji", zaključila je Kaikčija.

Dramaturginja Omerović je izjavila da su dva mjeseca istraživali koje priče su važne njima i publici te da su se trudili biti iskreni prema sebi i vidjeti šta publika želi čuti u ovim neizvjesnim vremenima.

Omerović: Trudili smo se biti iskreni prema publici (Foto: E. M./Klix.ba)
Omerović: Trudili smo se biti iskreni prema publici (Foto: E. M./Klix.ba)

"Nastavljat ćemo tragati jer nismo u vremenima kada možemo staviti tačku i reći ovo je finalni produkt", izjavila je Omerović.

Glumica Selma Mehanović je istakla da je povjerenje uprave i glumaca dovelo do ove predstave te da je ovo priča o njima, gdje će publika moći vidjeti kako rade i šta mogu, dok je Nusmir Muharemović kazao da je ovo predstava, kao i svaka druga, nastala samo zbog publike.

"Ova predstava je psihoterapeutski djelovala na nas i mislim da će isto tako djelovati i na publiku. Ako se sjetimo marta i aprila kada smo imali 'lockdown', kada je sve bilo zatvoreno, ljudi su se okrenuli online umjetnosti", mišljenja je Muharemović.

Muharemović: Ova predstava je psihoterapeutski djelovala na nas, ali i na publiku će sigurno... (Foto: E. M./Klix.ba)
Muharemović: Ova predstava je psihoterapeutski djelovala na nas, ali i na publiku će sigurno... (Foto: E. M./Klix.ba)

Glumica Anđela Ilić je pojasnila da je najbitnije da su svi ponovo na sceni te da je predstava "28. proba" ustvari istraživački rad u kojem su donosili priče bitne njima, ali i publici. Zlatan Školjić je također glumac u ovoj predstavi, a na današnjoj konferenciji je kazao da se ovim zanatom ne možete baviti ako ne postoji ljubav.

"Unatoč svim okolnostima, panici i strahu, ova ljubav prema teatru natjerala je ekipu da stane na scenu i ona je pokušala spasiti teatar", izjavio je Školjić.

Ovo je prva predstava koja će publici dati uvid u radnu verziju, probe glumaca, prije nego komad zvanično izađe na scenu, a brojnim glumcima upravo je to bio veliko motiv da pokažu kako je sve moguće te kroz koje faze prolaze glumci tokom jednog procesa.

"U predstavi će svi moći vidjeti šta je ono što provocira glumce, koji su problemi s kojim se susreću, a ti problemi mogu u sljedećoj probi biti drugačiji. Sada smo izabrali one koji se nama čine dobrim i sve te stvari možemo mijenjati i to je najveće bogatstvo", kazao je glumac Enes Salković.

Kaikčija je na kraju kazala da je ipak sve rađeno u dogovoru s glumcima te da privatni dijelovi života koje iznesu na scenu ustvari su na rub istine i laži.

"Vi nikada na sceni ne znate šta je istina, a šta laž. Ovo su pomiješane priče koje ostaju nedorečene i zanimljivo je što smo pokušali napraviti tu varijantu, da kolege mogu preuzeti tekst kolege koji nije tu i igra kao da je taj glumac tu, ali govori njegovu priču", zaključila je Kaikčija.

Premijera je planirana u petak s početkom u 19:30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.