Četvrti nastup u Sarajevu
66

Publika u Vijećnici uživala uz vrhunski kulturni događaj No Borders Orchestra

I. B.
No Borders Orchestra održao koncert u Vijećnici (Foto: D. S./Klix.ba)
No Borders Orchestra održao koncert u Vijećnici (Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je u Vijećnici održan koncert simfonijskog orkestra No Borders Orchestra (NBO) uz koji je publika uživala u melodijama savremene i klasične muzike.

No Borders Orchestra okuplja vrhunske muzičare iz zemalja Zapadnog Balkana, a Vijećnica, kao mjesto održavanja koncerta, odabrana je kao doprinos u obilježavanju 30 godina od kada je u agresorskom granatiranju zapaljen ovaj simbol grada.

Ovo je već četvrti put da orkestar nastupa u Sarajevu, a svaki od nastupa bio je izuzetno poseban.

Publika je i večeras uživala u bogatom programu na kojem su djela klasičnih i savremenih kompozitora poput Johanna Sebastiana Bacha, Isidore Zebeljan, Stevea Reicha, Arva Pärta, Franza Schuberta, Edwarda Elgara i Gustava Mahlera sa svojim nezaboravnim Adagiettom.

Dirigent Premil Petrović je uoči nastupa najavio da će koncert imati savremeni pristup, odnosno performativne elemente.

"Ovoga puta povod je tužan i tragičan, ali nam je čast da učestvujemo u obilježavanju. Nažalost, osnovne emocije u našem regionu već 30 godina su strah od drugog i mržnja. Paljenje Vijećnice, bombardovanje Sarajeva ili genocid u Srebrenici su radikalni izraz upravo toga. No Borders Orchestra, s druge strane, suprostavlja ljubav, primjer je kako ljudi mogu da budu zajedno“, rekao je on.

Naglasio je da muzičari dolaze iz svih država bivše Jugoslavije, te da je društvena misija orkestra vrlo važna, kako za region, tako i za svijet.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, a građanima su za večerašnji događaj podijeljene besplatne ulaznice.