Kultura
283

Publika u Beogradu nekoliko puta vraćala na bis sarajevske glumce

FENA
Scena iz predstave
Scena iz predstave
Predstava Sarajevskog ratnog teatra "Bio je lijep i sunčan dan..." s rediteljskim potpisom Tanje Miletić- Oručević izvedena je sinoć na sceni "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u okviru programa festivala "Dani Sarajeva u Beogradu 2013".

"Bio je lijep i sunčan dan…" je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan" koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

"Predstava je zaista izvrsno prošla, a reakcija publike je bila odlična, glumce je nekoliko puta vraćala na bis i nagradila ih je zaista divnim aplauzom. Mislim da je publika vrlo pomno pratila predstavu i da im je bilo jako interesantno ono o čemu ovaj komad govori", istaknula je danas za Agenciju Fena iz Beograda rediteljica Tanja Miletić- Oručević.

Naglašava da je u neformalnim razgovorima s mnogobrojnim prijateljima koji su došli u Jugoslovensko dramsko pozorište bilo vidljivo da su iz pozorišta izašli vrlo zadovoljni izvedbom.

U predstavi igraju Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa zapadnog Balkana - "Network for Participative Cultures of Remembrance".

Festival "Dani Sarajeva u Beogradu" otvoren je sinoć promocijom publikacije "Djetinjstvo u ratu" i otvaranjem istoimene izložbe Jasminka Halilovića.