Besplatan ulaz
80

Prvi vikend Baščaršijskih noći otvara Kamerni orkestar Bitola projektom "Rock Symphony"

Klix.ba
Na otvorenoj sceni pored Zemaljskog muzeja građani Sarajeva će večeras imati priliku da besplatno uživaju uz najveće svjetske pop-rock hitove svih vremena u izvedbi Kamernog orkestra iz Bitole koji je osnovan prije nekoliko decenija i uz nekoliko prekida egzistira do danas.

Kamerni orkestar Bitola na početku je bio sastavljen od grupe entuzijasta (najčešće sa malom muzičkom naobrazbom ili bez nje) ali je njihov entuzijazam bio toliko veliki da su pravili koncerte koji su za to vrijeme i te uslove bili odlični.

Danas je Kamerni orkestar Bitola sastavljen od profesionalnih muzičara koji su na svom instrumentu diplomirali ili magistrirali. Iza sebe imaju mnogo uspješnih koncerata u nizu država, učestvovanja na raznim renomiranim festivalima klasične muzike, kao i saradnje sa vrsnim solistima i dirigentima iz zemlje i inostranstva (Alesandro d'Agostini, Anatolij Krstev, Boris Spasov, Ivan Kužuharov, Zoran Stanisavljević, Saša Nikolovski-Gjumar, Sašo Tatarčevski, Bisera Čadlovska, Le Phi Phi i drugi. Koncert počinje u 21 sat.

U subotu u galeriji BKC-a bit će premijerno izvedena nova monodrama Josipa Pejakovića pod nazivom "Bh. Stend-drp tragedy". Prema njegovim riječima, ova monodrama je svojevrstan doprinos pomami za stand up komedijom i njegovim obračunima kroz ovaj vid performansa sa današnjom situacijom u našem društvu. Predstava počinje u 21 sat.

U nedjelju će u Domu oružanih snaga BiH biti upriličen koncert pijanistice Sonje Radojković, profesorice sa Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Ova pijanistica svjetskog glasa je i gostujući profesor na osnovnim i master studijima na univerzitetima od Singapura do Kanade, a već nekoliko puta je održavala koncerte širom Evrope. Koncert počinje u 20 sati.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan.