Od 25. do 29. 11.
87

Prvi Sajam izdavača "Knjige u nišama": Cilj je podići kulturu čitanja i razvijati čitalačku publiku

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine "Knjige u nišama" (KUN) bit će održan od 25. do 29. novembra u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC), a ponudit će veoma bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice.

Prvi sajam izdavača organiziraju JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, uz pomoć i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici bit će gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine.

Najavljujući prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine "Knjige u nišama"(KUN), direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo Edin Kukavica, istakao je da će ovaj projekt biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti.

"Ovim sajmom koji simbolički organizujemo između dva datuma koji nose veliko značenja za našu državu, želimo vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu i domaćim autorima. Želimo poboljšati rad svih onih koji učestvuju u kreiranju jedne knjige i na taj način podići kulturu čitanja te razvijati čitalačku publiku", rekao je Kukavica te se zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS i ministru Mirvadu Kuriću što su prepoznali važnost ovog projekta.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, naglasio je da budućnost donosi bolje vrijeme za bh. izdavaštvo.

"Jedan od ciljeva ministarstva je jačanje sarajevskih izdavača, autora i čitalačke publike. U budžetu za 2018. godinu izdvojili smo 150 hiljada KM samo za izdavaštvo, a posebno sam ponosan što su u mom mandatu pokrenuti i Bookstan, a sada evo i Knjige u nišama", naveo je Kurić te dodao da je Bosanski kulturni centar prirodno mjesto za organizaciju jednog ovakvog sajma.

Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, Dragan Marković, zahvalio se direktoru Kukavici i ministru Kuriću što instituciju knjige vraćaju u prostor Bosanskog kulturnog centra.

"U jednom tužnom periodu ovaj prostor je ostao bez knjige i zbog toga se nadam da je ovo samo početak priče koja će prerasti u tradiciju. Knjižnih projekata nikad nije dovoljno. Sajam ćemo iskoristiti i za organizaciju prve konvencije bh. autora i bh. biblioteka kojom ćemo vjerujem kroz dijalog riješiti neke nesuglasice koje smo imali u prošlosti, ali i poboljšati našu buduću saradnju", kazao je Marković te najavio da će Fondacija "Kemal Barkašić" u okviru sajma kao podstrek za daljnji rad, dodijeliti donacije u vidu novih knjiga bh. izdavača narodnoj biblioteci Ivo Andrić iz Čelinca, gradskoj biblioteci Kakanj, biblioteci osnove škole iz Brčkog te gradskoj biblioteci Stolac koja je u fazi formiranja.

Direktor i urednik izdavačke kuće Buybook, Damir Uzunović, istakao je da je bh. izdavaštvo u zadnje dvije godine dobilo veliku podršku i krenulo je naprijed.

"Mislim da je jedan ovakav Sajam izdavača velika odluka i da je divno smješten na kraj godine nakon sajmova u Frankfurtu, Beogradu, Podgorici i Zagreb, a prije sajma u Puli. Bh. izdavači godišnje produciraju 300 naslova, dok neke izdavačke kuće iz regiona same izdaju više od toga. Zbog toga moramo nastaviti raditi na jačanju bh. izdavaštva i ovo je odličan korak u tom smjeru", rekao je Uzunović te dodao da se promet knjiga u Bosni i Hercegovini mora legalizirati jer se sve veći broj izdanja prodaje bez carine, računa i deklaracije.