{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi Queer Sarajevo Festival

S
15.7.2008. u 12:03
0
0
Prvi Queer Sarajevo Festival
0
Prvi Queer Sarajevo Festival
Na regionalni konkurs 'Okreni Oqueer' organizovan u okviru prvog Queer Sarajevo Festivala, pristiglo je preko 20 radova umjetnica/ka iz regije. Pristigli performansi, priče, pjesme, video radovi, fotografije, prostorne instalacije tematiziraju tijelo, identitete, seksualnost, fobije i izme, a dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Svi izabrani radovi će biti izloženi tokom trajanja Festivala, od 24. do 28. septembra 2008. godine, javili su iz Udruženja Q.

Otvaranje Festivala bit će propraćeno i dvjema izložbama. 'METAL' je naziv izložbe mlade umjetnice Alme Selimović koja kroz pet statua napravljenih od metala rekonstruiše 'podrazumijevajuće' norme i koncepcije 'muškog i 'ženskog , prikazujući područje slobode i izbora gdje osoba sama učestvuje u kreiranju sebe, a ne u reproduciranju postojećih normi i uloga. Skulpture nemaju ime niti historiju, samo ono od čega su nastale i tu počinje njihova priča.

Pored ove, Festival će otvoriti i izložba dvadeset portreta osoba iz Bosne i Hercegovine koji/e se identifikuju kao lezbejke, gej, bi, trans i queer osobe. Ovu izložbu, jedinstvenu u regiji, s obzirom na to da je riječ o portretima i prvom izlasku u javnost mnogih od njih, Udruženje Q je sarađivalo sa sarajevskim fotografom Irfanom Redžovićem.

Tokom Festivala bit će prikazani dokumentarni i igrani filmovi, performansi, okrugli stolovi, radionice, koji će predstaviti ovogodišnju temu Queer Sarajevo Festivala životne priče lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interseks, queer osoba te svih onih koji/e se na bilo koji način osjećaju društveno nevidljivima i neprihvatljivima, stoji u saopštenju organizatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: