{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi Queer Sarajevo Festival

S
15.7.2008. u 12:03
0
0
Prvi Queer Sarajevo Festival
0
Prvi Queer Sarajevo Festival
Na regionalni konkurs 'Okreni Oqueer' organizovan u okviru prvog Queer Sarajevo Festivala, pristiglo je preko 20 radova umjetnica/ka iz regije. Pristigli performansi, priče, pjesme, video radovi, fotografije, prostorne instalacije tematiziraju tijelo, identitete, seksualnost, fobije i izme, a dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svi izabrani radovi će biti izloženi tokom trajanja Festivala, od 24. do 28. septembra 2008. godine, javili su iz Udruženja Q.

Otvaranje Festivala bit će propraćeno i dvjema izložbama. 'METAL' je naziv izložbe mlade umjetnice Alme Selimović koja kroz pet statua napravljenih od metala rekonstruiše 'podrazumijevajuće' norme i koncepcije 'muškog i 'ženskog , prikazujući područje slobode i izbora gdje osoba sama učestvuje u kreiranju sebe, a ne u reproduciranju postojećih normi i uloga. Skulpture nemaju ime niti historiju, samo ono od čega su nastale i tu počinje njihova priča.

Pored ove, Festival će otvoriti i izložba dvadeset portreta osoba iz Bosne i Hercegovine koji/e se identifikuju kao lezbejke, gej, bi, trans i queer osobe. Ovu izložbu, jedinstvenu u regiji, s obzirom na to da je riječ o portretima i prvom izlasku u javnost mnogih od njih, Udruženje Q je sarađivalo sa sarajevskim fotografom Irfanom Redžovićem.

Tokom Festivala bit će prikazani dokumentarni i igrani filmovi, performansi, okrugli stolovi, radionice, koji će predstaviti ovogodišnju temu Queer Sarajevo Festivala životne priče lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interseks, queer osoba te svih onih koji/e se na bilo koji način osjećaju društveno nevidljivima i neprihvatljivima, stoji u saopštenju organizatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: