Kafa sa Katie Jarvis
0

'Prvi put sam gledala sebe, drugi pratila priču'

Piše: M. D.
Sa projekcije u Ljetnom kinu Heineken; Foto: SFF
Sa projekcije u Ljetnom kinu Heineken; Foto: SFF
Tražila je djevojku koja ne zna glumiti i koja će biti svoja. Pronašla ju je na autobusnoj stanici dok se svađala sa svojim momkom i odmah joj se svidjela. Nakon audicije, Andrea Arnold još je postala uvjerenija da je Katie Jarvis prava osoba za ulogu Mie.

Film "Akvarij" ("Fish Tank"), prikazan sinoć u Ljetnom kinu Heineken u okviru 15. Sarajevo Film Festivala, bio je tema razgovora na prije nekoliko trenutaka završenoj Kafi sa...

Iako je ovaj program svojim prisustvom trebala uveličati i sama 48-godišnja rediteljica Andrea Arnold, koja je svoj prvi dugometražni film snimila prije tri godine, bila je spriječena doći u glavni grad BiH, tako da je publika na Kafi sa... imala priliku čuti samo mladu, novopečenu glumicu, koja je sasvim slučajno dobila glavnu ulogu.

Inače, iako je Arnold svoj dugometražni igrani prvijenac "Red Road" režirala kad je prešla 40-tu, 2003. godine je nagrađena prestižnom nagradom Američke filmske akademije, Oscarom, za kratko ostvarenje "Wasp".

Govoreći o radu na filmu, što je za Katie bilo potpuno novo iskustvo, ova 17-godišnjakinja je otkrila da je svaki dan dobijala jedan dio scenarija, te da do kraja nije znala kako će film završiti.

"Bila sam iznenađena kuda priča vodi. Moram priznati da nisam očekivala ovakav kraj", rekla je Katie, koja premijeri na Filmskom festivalu u Cannesu nije prisustvovala jer je tek bila rodila dijete.

Zato ovu sarajevsku nikako nije mogla propustiti, te kaže da je izuzetno zadovoljna feedbackom ovdašnje publike na sinoć prikazani film.

"Prvi put sam 'Akvarij' odgledala na privatnoj projekciji u Londonu junu ili julu ove godine. Prvi put sam samo gledala sebe, a tek drugi put sam pratila priču i moram priznati da je bolji od onoga što sam očekivala", rekla je ova tinejdžerka, koja namjerava u budućnosti nastaviti baviti se glumom.