Od 28. do 30. 11.
108

Prvi pozorišni studentski festival Postfest uskoro na Otvorenoj sceni Obala u Sarajevu

E. Lj.
Od 28. do 30. novembra na Otvorenoj sceni Obala bit će održano prvo izdanje Pozorišnog studentskog festivala Postfest, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASASU).

Slogan prvog izdanja Postfesta je “Cogito Ergo Boom!”, fraza koju je u svom eseju "Estetika tišine" iskoristila uvažena esejistica, autorica i pozorišna rediteljica Susan Sontag kako bi opisala stanje prezasićenosti informacijama koje se javilo kao posljedica naglog razvoja masovnih medija sredinom prošlog stoljeća.

"Današnji kontekst u kojem mladi stvaraju zapravo je ono naslućeno vrijeme sveopće hipertekstualizacije koje najavljuje kolaps svijesti. Ovaj festival čin je otpora letargiji, negacija indolencije nadolazećih generacija, i obećanje nove renesanse", poručili su organizatori.

U sklopu ovog festivala sarajevska publika će imati priliku pogledati tri studentske predstave - "Noć Helvera" studenata Akademije umetnosti Novi Sad, "Gospoda Glembajevi" Akademije dramskih umjetnosti iz Banje Luke i "Sjećanje vode" Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle učestvovat će u pratećem programu festivala koji obuhvata okrugle stolove i radionice koje će održati eminentni bh. glumci. Glavni cilj festivala je promocija teatarske umjetnosti, ali i stvaranje mreže za saradnju među studentima scenskih umjetnosti u regionu.

Otvorena scena Obala je u prijeratnim godinama bila kultno regionalno okupljalište teatarskih entuzijasta i polazišna tačka mnogim doajenima današnjeg glumišta na prostorima bivše Jugoslavije. Postfesta prvi je festival ovog tipa u Bosni i Hercegovini poslije rata i projekt koji su studenti razvijali od novembra 2017. godine. Ovaj ambiciozni poduhvat ASASU podržali su, pored Otvorene scene Obala, Akademija scenskih umjetnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, fondacija SHL i PRO Budućnost koje sprovodi USAID, CRS.

Ulaz na sve predstave i radionice je besplatan uz prethodnu rezervaciju karte.