Nastao tokom opsade
85

Prvi korak ka izgradnji Muzeja Ars Aevi: Htjeli su ga ugasiti, spasili ga umjetnici

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo je zeleno svjetlo za prvi korak ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin-Dvoru. Početak izgradnje najavljivan je 2012. godine pa 2014. godine, ali do toga još nije došlo. Prema posljednjim informacija, objekt bi trebao biti izgrađen u naredne dvije godine.

Izmjenom regulacionog plana "Kvadrant C-Marijin Dvor" otklonjena je prva prepreka. Projekt zgrade Muzeja načinio je glasoviti italijanski arhitekta Renzo Piano koji je izradio i projekt, ali i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko Miljacke u blizini zgrade budućeg muzeja Ars Aevi. Objekt će se nalazi kod zgrade UN-a, a iza zgrade Historijskog muzeja.

Muzej je nastao u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada Sarajeva. Tada je održan Forum umjetnika i intelektualaca, a osnivači kolekcije Ars Aevi su Alma Suljević, Braco Dimitrijević, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Enes Sivac, Fikret Libovac, Jusuf Hadžifejzović, Maja Bajević, Mustafa Skopljak (preminuo 2015. godine), Nebojša Šerić-Shoba, Nusret Pašić, Šejla Kamerić i Andrej Ðerković. Osnivač projekta je Enver Hadžiomerspahić.

Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od blizu 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine. Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, a njen dio može se pogledati u Art Depou Muzeja Ars Aevi u Domu mladih u Sarajevu.

Sve ove godine Ars Aevi je imao podršku, prije svega iz Italije, a i ostalih zemalja svijeta. Kada je riječ o BiH podrška bi imala svoje uzlazne i silazne putanje, ali se nažalost završavala tek na lijepim riječima. Bio je pred gašenjem, čak i pred deložacijom iz Skenderije, ali uz veliku borbu i zalaganje kulturnih djelatnika, ova vrijedna institucija je spašena. Vijećnici Grada Sarajeva su krajem 2017. godine napravili preokret odlukom da se formira Javna ustanova Ars Aevi.

U 2015. godini 70 uglednih umjetnika potpisalo je Deklaraciju kandidature projekta Muzej Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir.

Koliki je značaj ovog muzeja govori i to da ima snažnu podršku UNESCO-a i Evropske komisije. U njemu su održane brojne izložbe, ali i kulturna dešavanja.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je na jučerašnjoj sjednici kako vjeruje da će izgradnja muzeja biti završena do kraja mandata aktuelne uprave.