Kultura
0

Prvi dan Zumiraj prava progama za mlade u znaku animiranog filma

Klix.ba
Foto: Vanja Ćerimagić
Foto: Vanja Ćerimagić
Prvi dan Zumiraj prava programa za mlade, obilježit će program Zumiraj animirani film koji se održava prvi put od osnivanja Festivala.

Program animiranog filma počinje u 16 sati i 15 minuta i predstavit će holandskog kandidata za Oskara za animirani film “Super“ reditelja Johana Klungela, španskog visokonagrađivanog “Bendito mašina IV Napuni mašine“ Jossiea Mallsa, britanske “Sirene” Rorya Waudby-Tolleyja, te nedavnog pobjednika DOKLeipziga, najstarijeg festivala dokumentarnog filma, u kategoriji animacije, “Boles“, rediteljice Špela Čadež iz Slovenije.

Od ukupno 12 filmova koji se nalaze u takmičarskom programu i obrađuju teme obrazovanja i odgoja, danas će biti prikazani filmovi “Bijeg“ Srđane Keče, “Škola JBT“, belgijske autorice Trishe De Cuyper i ostvarenje francuskog umjetnika Axela Salvatoria-Sinza “Mladost Jarmuka“.

Film “Bijeg“ autorsko djelo višestruko nagrađivanog srbijanskog režisera Srđana Keče, koji je pobjednik Pravo Ljudski Film Festivala iz 2011. sa filmom "Mirage", prikazat će se u Kinu Meeting Point danas u 12 sati i 15 minuta. Priča govori o tri Romkinje iz Bosne i Hercegovine od kojih jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga samostalno odgaja djevojčicu nakon što ju je muž napustio, a treća pokušava pobjeći od života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

Trisha De Cuyper belgijska autorica predstavit će svoje prvo dugometražno ostvarenje film “Škola JBT“. Priča istražuje jedinstvenu filozofiju savremenog obrazovnog sistema. ‘Het Leerhuis’ je demokratska škola u Briselu koja se bazira na samoincijativnom učenju, a tokom cijelog dana u školi djeca mogu birati sve svoje aktivnosti. Oni odlučuju šta će i kako učiti, vodeći se svojim interesovanjima, motivacijom i strašću. Film pokušava preispitati naš obrazovni sistem i predložiti alternativne načine učenja, ali također reflektira i unutrašnju borbu nekoliko učenika koji su izloženi paradoksima slobode i demokratije.

Danas u okvriu Zumiraj prava programa započet će i radionice iz oblasti (h)aktivizma koju će predvoditi Amar Numanović iz Centra za ljudska prava, te (re)dizajna i umjetnosti koju će predvoditi makedonske dizajnerice Marta Mojsova i Jana Acevska.

Posljednja današnja projekcija Zumiraj prava programa jeste “Mladost Jarmuka“, Axela Salvatoria-Sinza, a projekcija počinje u 20 sati i 15 minuta u Art Kinu Kriterion.

Detaljan program Zumiraj Prava dostupan je na www.pravoljudski.org.