Kultura
0

Prvi certifikati za muzej ARS AEVI

Klix.ba
Ceremonija potpisivanja prvih certifikata konstruktora ARS AEVI upriličena je u nedjelju u kubusu Historijskog muzeja BiH u Sarajevu, u prisustvu brojnih prijatelja projekta ARS AEVI.

Kako prenosi sarajevski dnevni list 'Oslobođenje', svaki od njih je donirao određenu svotu novca i tako postao konstruktor budučeg muzeja za savremenu umjetnost, koji će biti izgrađen na Vilsonovom šetalistu u Sarajevu.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor ARS AEVI, istaknuo je da je potpisivanje prvih certifikata konstruktora događaj jednako važan kao i početak ideje ARS AEVI.

“Promoviranjem prvih donatora ujedno promoviramo i svjetsku kampanju za izgradnju muzeja”, kazao je gradona;elnik grada Sarajeva Muhidin Hamamdžić, koji je potom uručio zahvalnice arhitektima zaslužnim za projektovanje mosta ARS AEVI u Sarajevu.

U ime Renca Pijana, autora projekta, i arhitekata iz njegovog studija, zahvalnice je preuzela Emanuela Baljeto. Prvi certifikat konstruktora uručen je Hadžiomerspahiću, autoru koncepcije ARS AEVI, te članovima upravnog odbora Iliji Šimiću, Nedžadu Kurti, Sadiku Hasanbegoviću i Edinu Numankadiću. “Podrzavaoci projekta ARS AEVI iz Italije ovom prilikom nisu mogli doći u Sarajevo, ali su izrazili želju da budu prvi potpisnici certifikata”, kazao je Hadžiomerspahić, dodajući da će partnerima iz Italije certifikati biti naknadno uručeni u Italiji.

Prvim konstruktorima postali su i članovi ARS AEVI tima Edo Hodžic, Amila Ramović i Asja Mandić, te Ideologija sa Anurom Hadziomerspahicem, Ajnom Zlatar i Tarikom Zahirovicem. Certifikate konstruktora dobili su i prijatelji i podržavaoci ARS AEVI iz BiH: Tanja i Stjepan Ros, Mladen Jeličić Troka, Fikret Karkin, Nataša Pelja, Anja Marjanović, kao i kreatori kolekcije ARS AEVI Michelangelo Pistoletto, Bruno Cora, Lucrezia de Domino Durini, Bizhan Bassiri, Emanuel Dimas De Melo Pimenta, te Dean Jokanovic Toumin.