Kultura
0

Prvi bh. nacionalni filmski festival

Klix.ba
Sarajevo film festival i Udruženje filmskih radnika BiH će ove godine u okviru 9. SFF organizovati Prvi bh. nacionalni film festival, na kojem će biti prikazani dugometražni i kratki filmovi iz ovogodišnje bh. produkcije.
Tim povodom, te u povodu potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji između ASA auta i SFF, u žetvrtak je u prostorijama ASA auta u Sarajevu upriličena konferencija za novinare. U okviru Prvog bh. nacionalnog film festivala, koji će trajati od 21. do 23. avgusta, publika u Sarajevu imaće priliku vidjeti dugometrazne filmove Ljeto u zlatnoj dolini Srdjana Vuletica, Remake Dine Mustafica i Gori vatra Pjera Žalice, te kratke filmove Sjever je poludio Aide Begić i Igraj do kraja Adisa Bakraca.
"Ovaj program pruziće uvid u godišnju bh. filmsku produkciju, priliku bh. rediteljima da predstave svoje radove u okviru festivala i ostvare kontakte sa ljudima iz svijeta filma, a to će vjerovatno biti prilika i da se odlučuje o našem kandidatu za Oskara", kazao je za Oslobđenje Mirsad Purivatra, direktor SFF.

Kako je istaknuo predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH Benjamin Filipović, termin održavanja Prvog bh. nacionalnog film festivala je brižljivo odabran, jer će se u tom periodu održavati i susret producenata i finalista projekta CineLink, te market za distribuciju filmova iz regiona kojem će prisustvovati najznačajniji distributeri, kinoprikazivači, tv-kupci... “Zelimo da što većem i što kompetentnijem broju ljudi iz svijeta pokažemo bh. filmsku produkciju”, naglasio je Filipović, izrazivši nadu da će ovaj program bitno doprinijeti SFF i postati tradicija i konstanta.
Na konferenciji za novinare prikazani su traileri iz filmova Ljeto u zlatnoj dolini i Gori vatra, nakon čega je direktor SFF Mirsad Purivatra potpisao ugovor sa direktorom ASA auta Nihadom Imamovićem, na osnovu kojeg je ASA auto postalo zvanični autopartner 9. SFF. Konferenciji je prisustvovao i dio filmskih ekipa iz filmova Gori vatra i Ljeto u zlatnoj dolini.