Kultura
188

Prva samostalna izložba Ire Skopljak: Čarobna priča prikazana kroz oči svjetlosti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U galeriji Novi Hram u Sarajevu sinoć je otvorena prva samostalna izložba mlade umjetnice Ire Skopljak. Izložbu je otvorio Jakob Finci koji je kazao kako je čast ugostiti mladu umjetnicu koja prvi put, nakon velikih putovanja po svijetu, izlaže u svom rodnom gradu.

"Nakon Japana, Engleske i Italije Ira Skopljak je došla u Sarajevo. Izgleda da je rođenim Sarajlijama najteže doći do Sarajeva. Mislim da je pravo zadovoljstvo vidjeti jednu ovakvu izložbu u kojoj možemo uživati", rekao je Finci.

Historičarka umjetnosti Ema Mazruk kazala je kako rad autorice Skopljak predstavljen u vidu četiri značenjski vezana ciklusa prožima osnovna ideja sadržana u postojanju, nestajanju i stvaranju, odnosno vječnom kretanju i pitanju relativnosti i fiksacije vremena.

"Priča počinje kosmičkim svjetlom i ništavilom iz kojeg se rađa život i svijet te odnosima neba i zemlje unutar univerzalnog zakona. Ovaj ciklus karakteriziraju naivnost i čistoća prikaza koji upućuju na duboki smisao svega što nas okružuje i u čemu jesmo - priroda, svjetlost, zemlja, sunce, vrijeme... (...) Smrt je sada predstavljena po zamisli i želji autorice zajedno sa životom, a tačka susreta prošlosti i sadašnjosti oličena u likovima muškaraca i žena. Stoga su život i smrt, odnosno prošlost i sadašnjost zajedno sučeljeni", rekla je Mazruk.

Ibrahim Spahić kazao je kako se u Irinim slikama mogu prepoznati oči svjetlosti.

"Svjetlost ima mističnu vrijednost u životu ljudi. Još nismo ništa dokučili kada je riječ o svjetlosti. Ona ima čula i zato sada spoznajemo koliko blago ima u utrobi zemlje beskonačnost, koliko je velika ta vodena površina u nama. Želim Iri da se zahvalim na ovoj čarobnoj priči koju je oblikovala. O ljudima se ne može misliti na cijeloj planeti i kosmosu ukoliko se ne misli o očima svjetlosti i ukoliko se u tim očima ne vidi svjetlost", rekao je Spahić.

Autorica Skopljak se zahvalila svima koji su joj omogućili da izloži prvu izložbu u galeriji Novi hram te svojoj porodici i prijateljima koji su joj bili velika podrška.

Inače, Skopljak potječe iz umjetničke porodice. Talenat je naslijedila od svog oca, velikog umjetnika Mustafe Skopljaka koji je preminuo u novembru prošle godine. Radi kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti, a do sada je imala niz izložbi u cijeloj BiH, regiji, evropskim zemljama... Predstavljala je BiH na Bijenalu mladih i mediterana u Milanu te u kolektivnoj izložbi crteža u Japanu.