Mostar
0

Prva samostalna izložba fotografija Ivana Kelave

FENA
Otvaranje prve samostalne izložbe fotografija mostarskog fotografa Ivana Kelave pod nazivom "Ljudi oko mene" upriličit će se 13. oktobra u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru s početkom u 19.30 sati.

Izložbu organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Ivan Kelava amaterski je fotograf koji se fotografijom bavi više od 10 godina. Po kvaliteti svojih fotografija, od kojih su neke i nagrađivane, prelazi amaterski nivo i po mnogima Kelava se svrstava među najbolje fotografe Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz Napretka.

Posebno obilježje Kelavinih fotografija je usmjerenost na ljude i portrete, a najviše se bavi ekspresijama i "hvatanjem" neverbalnog govora tijela iz kojeg se čitaju ljudske emocije.

"Tema ove izložbe obuhvaća u velikoj mjeri ono čime sam zaokupljen u fotografiji, kao što i sam naziv kaže fokus je na ljudima (...) Ono što najviše volim fotografirati su motivi koji, malo je reći nisu česti, preciznije bi bilo reći da iščezavaju. npr. stari ljudi, u situacijama dok na tradicionalan način obrađuju zemlju bez suvremenih pomagala“, kazao je Kelava.

Glavni tajnik HKD-a Napredak i tajnik mostarske glavne podružnice Vanja Gavran naglasio je kako Napretkova mostarska podružnica i ovim projektom nastavlja realizaciju svoje "misije" promocije umjetnika i kulture Mostara i Hercegovine.

Cijeli projekt podržali su Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Grad Mostar, Elektroprivreda HZHB i Intesa SanPaolo banka.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra, a potom će biti postavljena i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Napretkovih podružnica.