Velikan umjetnosti
89

Prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera 6. jula u Vijećnici

Klix.ba
Mersad Berber
Mersad Berber
Prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera, jednog od najvećih slikara koje je naša zemlja imala, bit će upriličena od 6. jula do 6. septembra u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu.

U Vijećnici, koja će biti otvorena dva mjeseca, bit će prezentirani svi važniji Berberovi opusi - od studentskih početaka, drvoreza u slavu Velaskeza, ciklusa Skender-Vakuf, Dubrovačkih flora, Srebrenice pa do posljednje faze njegovih autoportreta.

Izložba će biti upriličena pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Gradske uprave.

Mersad Berber jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika. Rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izlagao je u svim većim gradovima svijeta, od Londona i Madrida, preko New Yorka do Moskve, Jakarte i New Delhija, dobio je 50-ak nagrada, a stručnjaci su ga uvrstili među najveće svjetske postklasiciste. Preminuo je u 72. godini u svom domu u Zagrebu.