U režiji Dine Mustafića
3

Prva repriza predstave "Vrli novi svijet" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo večeras će biti izvedena prva repriza predstave "Vrli novi svijet" koju je prema knjizi Aldousa Huxleya režirao Dino Mustafić.

Predstava je namijenjena odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

"'Vrli novi svijet' je jedna od prvih distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Predstava ostaje kao svjedočanstvo o svijetu u kojemo živimo", rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

Reditelj Dino Mustafić rekao je kako je želio napravoiti predstavu koja želi zabaviti i šokirati te podstaknuti na razmišljanje dokle smo došli i kuda svijet ide u budućnost.

"Može nas uništiti ono što volimo! Skoro da ne primjećujemo koliko je naša prevelika i slijepa zaljubljenost u tehnologiju svojevrsni narkotik podjednako moćan kao i soma (droga) za stanovnike 'Vrlog novog svijeta'. Mi već sada prisustvujemo digitalnom ropstvu. Umjesto da tehnologiju koristimo, ona postaje sredstvo za okupaciju pojedinca ‘ugodnim ropstvom'. Sama zabava (hljeba i igara), koja je, u odnosu na prošla vremena, pomoću tehnologije dignuta na nemjerljivu potenciju, dovoljna je da umiri mase i uljulja ih u duboki, pokorni san u kojem nema društvenog prevrata, boljeg i pravednijeg svijeta", rekao je Mustafić.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović, Alma Merunka.

Dramatizaciju i dramaturgiju radila je Bojana Vidosavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija. Animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor je Nenad Kovačević, fotograf Adnan Šahbaz, a dizajner M.Furkan Hizir.