Kultura
0

Prva noć festivala goEast u Wiesbadenu protekla u znaku “Gospođice“ i Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Gospođica"
Scena iz filma "Gospođica"
Sedmi goEast festival, u čijem fokusu su kinematografije centralne i istočne Evrope, otvoren je u srijedu, 28. marta u Wiesbadenu.

Nakon oficijelnog otvaranja, program festivala započeo je filmom Gospođica, Andree Štake koji je na proteklom, 12. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji film.

Gospođicu su predstavile glumica Marija Škaričić, dobitnica Srca Sarajeva za ulogu ostvarenu u ovom filmu i Elma Tatargić, selektorica Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, koje su publiku u Wiesbadenu upoznale i sa radom SFF-a, te njegovim značajem za promociju i razvoj regionalne kinematografije.

Predstavnici festivala goEast stalni su gosti Sarajevo Film Festivala i veliki broj filmova koje prikazuju biraju upravo iz Takmičarskog programa SFF-a.

U okviru festivala goEast publika će imati priliku da vidi i film Nafaka bosanskohercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića i jedan od projekata CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, Armin, reditelja Ognjena Sviličića koji je prošle sedmice doživio svoju bh. kino-premijeru u sarajevskom kinu Meeting Point.

Filmski festival goEast održava se od 28. marta do 3. aprila.