Kultura
1.8k

Prva gimnazija proslavlja 137. rođendan na dan kada se Sarajevo prisjeća svoje historije

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevska Prva gimnazija danas 137. put proslavlja Dan škole, istog dana kada i glavni grad Bosne i Hercegovine slavi svoj rođendan.

Ovaj datum, značajan ne samo za školu, nego i za grad Sarajevo, obilježava se u prostorijama škole različitim aktivnostima koje su priredili učenici i profesori.

U okviru Otvorenih vrata škole, od 9 sati do 12 sati, svi koji posjete sarajevsku Prvu gimnaziju mogu vidjeti šta ova škola bogate historije ima da ponudi. Skoro u svim u kabinetima su organizirane različite prezentacije, a kroz performanse i izložbe učenici su predstavili usmjerenja koja se izučavaju u Prvoj gimnaziji.

"U 9 sati smo počeli s tradicionalnim predstavljanjem prvih razreda u kino sali škole, gdje svi učenici pokazuju šta su donijeli iz osnovne škole. Na taj način njeguju svoje talente, a kroz muziku, ples, igru i recitaciju animiraju jedni druge da bi na pozitivan način iskazali druženje i zajedništvo. Htjeli smo da to bude upravo na Dan grada Sarajeva. Nakon toga će biti prikazana predstava na koju dolaze naši gosti, bivši učenici, kolege i direktori drugih škola. Naši volonteri su pripremili mali bazar, na kojem se može vidjeti na koji način se promovira škola. Pripremili smo i slatka i slana jela kojima se svi gosti mogu poslužiti", kazala je za Klix.ba Nisveta Njemčević, zamjenica direktorice Prve gimnazije.

Nakon što sva odjeljenja prvih razreda pokažu šta su pripremili, u 12 sati će biti proglašeni pobjednici.

Svi koji posjete Prvu gimnaziju moći će obići i Muzej škole, u kojem su tokom rata sačuvani svi eksponati, a poslije rata je dobio i drugu dimenziju, postao je multimedijalni centar te ima mogućnost održavanja ugledno-oglednih časova, večeri poezije, susreta s književnicima i drugih okupljanja. U Muzeju su izložene i fotografije iz proteklog rata, kada je škola bila devastirana, dnevnici i imena cijele generacije koja je u ratu krenula u gimnaziju, a završila je krajem rata.

Prva gimnazija u Sarajevu je prva i najstarija srednja škola u BiH. Osnovana je davne 1879. godine ukazom tadašnje Zemaljske vlade, a po odluci cara Franje Josipa. Medu mnogim učenicima koji su pohađali Prvu gimnaziju treba napomenuti dva dobitnika Nobelove nagrade, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.