{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva bh. izložba omiljenog ex-yu ilustratora u Sarajevu

25.4.2014. u 21:35
4
44
Prva bh. izložba omiljenog ex-yu ilustratora u Sarajevu
4
Prva bh. izložba omiljenog ex-yu ilustratora u Sarajevu
"Jedva čekam, više jedva nego čekam" bi vjerovatno bio najadekvatniji način da se najavi prva samostalna izložba jednog od omiljenih ilustratora regiona Marka Prokića, alias f.ckinfine.
Izložbu naziva "Osam i trideset" 26.04.2014. organizuje Showroom Deseen u Sarajevu na adresi Kolodvorska 3B u 20:30 sati.

Na poziv Ene Bojičić, direktorice Showrooma Deseen, ovaj originalni, sada već svojevrsni "feel good brand" svoje radove će predstaviti brojnoj publici u Sarajevu.

Radovi i poruke koje Prokić ilustrira su, kako i sam kaže, proživljene i preživljene. To se upravo čini jednim od ključnih elemenata u gotovo nepodnošljivoj lakoći poistovjećivanja s autorovom jutarnjom mrzovoljnošću, eksplicitnom ili implicitnom melanholijom, osjećajima nedostajanja, dosade ili bolne svijesti o rutini svakodnevice. To su kratki ali sadržajni, općeniti ali određeni, smiješni ali istovremeno i tužni otkucaji emotivnih i razumskih impulsa svakoga od nas. Prokić stvara galeriju najponutrenijih osjećaja iz vlastitoga prostora i oni postaju djelidbeni atom u komunikaciji sa svakim interaktivnim subjektom. Najteže je uvijek nacrtati osjećaj; male i velike stvari, viđene, doživljene i proživljene, reći će autor, a osim osjećaja, njegovo ručno crtana slova, što bi u slobodnom prijevodu značila sintagma hand lettering – katkada postaju i latentna kritika nama nepoznatog nekog/nečeg.

Današnji moderni komunikacijski kanali Facebook, Twitter i Instagram preplavljeni su njegovim porukama poput: "Mene sramota koliko mi trebaš", "Jednom sam tako hteo da kažem volim te a izašlo je dobar dan", "Mrak upalio maštu" itd.

Autor, kako sam kaže, rođen je sada već davne 1979. godine u Kragujevcu. Kada je završio Saobraćajni fakultet u Beogradu, shvatio je što ne želi raditi u životu. Ilustraciju smatra čistom ljubavlju. Živi, radi i malo spava u Beogradu. Ovo je prvi put da svoje radove izlaže u Bosni i Hercegovini.

Do sada je izlagao, što samostalno, što grupno – u Beogradu, Zagrebu i Montpellieru, Skoplju, Novom Sadu, Berlinu, New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: