Kultura
0

"Prtljag" i "Čuvar" posljednji prikazani filmovi 17. SFF-a

FENA
Danis Tanović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Danis Tanović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Film "Prtljag" bh. režisera Danisa Tanovića i "Čuvar" irskog reditelja i scenariste Johna Michaela McDonagha prikazani su su sinoć u okviru programa Otvoreno kino !hej 17. Sarajevo Film Festivala.

Publici se poklonio Danis Tanović zahvalivši svima koji su pomogli snimanje i prikazivanje filma, naglašavajući da mu je izuzetno drago što je film premijerno prikazan pred publikom Sarajevo Film Festivala.

Ovaj film obrađuje veoma osjetljivu temu o ljudima kojia tragaju za članovima obitelji koji su nestali u toku proteklog rata u BiH.

Premijeri ovog filma prisustvovali su i počasni gosti SFF-a holivudski glumci Angelina Jolie i Brad Pitt.

U drugom sinoć prikzanom filmu radnja se vrti oko istaknutog scenariste (Ned Kelly) i vulgarnog, bezobzirnog i sasvim jedinstvenog irskog policajca, Boyla, kojeg tumači izvanredni Brendan Gleeson, te crnog, američkog policajca, Everetta (Don Cheadle), koji dolazi u zapadnu Irsku, u područje u kojem se govori irski jezik, Gaellic, kako bi pomogao da se prekine jedan lanac trgovine narkoticima.

Everett je tu kao komičarev sekundant. Sve se vrti oko Boyla, sile prirode i njegovog identiteta, koji je jedva prikriven dok se obraća svom nesigurnom partneru, koristeći se svim poznatim knjiškim, crnačkim klišeima.

Ovo je solo improvizacija o ubojitom policijskom tandemu, crna komedija, akcioni film, sentimentalna drama i na koncu klasični western koji sve vrijeme podgrijava pomamna španska muzička tema benda Calexico.

Ove godine na SFF-u prikazano je 220 filmova iz 44 zemlje svijeta.