|

"Prtljag" Danisa Tanovića na festivalima u Sydneyu i Clermont-Ferrandu

"Prtljag" Danisa Tanovića na festivalima u Sydneyu i Clermont-Ferrandu
0
F
FENA
20.1.2012. u 13:28
2
komentara
0

dijeljenja
"Prtljag" Danisa Tanovića na festivalima u Sydneyu i Clermont-Ferrandu Danis Tanović
Kratki igrani film "Prtljag" scenariste i reditelja Danisa Tanovića uvršten je u takmičarski program dva prestižna festivala kratkog filma.
"Prtjag" će prvo biti prikazan na 21. izdanju Flickerfesta u Sydneyu, Australija. Flickerfest je jedini australijski festival kratkog filma koji ima međunarodnu takmičarsku selekciju, a njegov značaj dodatno potvrđuje činjenica da spada među rijetke festivale čiji se učesnici kvalifikuju za nagradu kako Američke (Oscar), tako i Britanske filmske akademije (BAFTA).

Također, "Prtljag" će biti prikazan i u takmičarskoj selekciji Međunarodnog festivala kratkog filma Clermont-Ferrand koji važi za najznačajniji festivala takve vrste u svijetu. Clermont-Ferrand je nakon Cannesa drugi najveći filmski festival u Francuskoj, a svake godine privlači više od 120.000 posjetilaca i 2.500 filmskih profesionalaca.

Kratki film "Prtljag" je priča o Amiru, koji se nakon što je bio u inostranstvu dugi niz godina vraća u Bosnu i Hercegovinu kako bi se pobrinuo za posmrtne ostatke svojih roditelja. Oni su ubijeni u ratu, ali njihova tijela još uvijek nisu pronađena. Amir odlučuje da posjeti i svoje rodno mjesto. Tamo, pored uništene kuće pronalazi i zaboravljenog prijatelja, kao i one koje znaju o njemu više nego on sam.

Ovaj film nastao je u okviru projekta "perFiducia" koji je pokrenula Inesta SanPaolo. Projekt je nastao prije četiri godine s ciljem da ispriča skrivene priče Italije, kako pojedinačne tako i zajedničke, sa ciljem da svjedoči o optimizmu koji prožima rad, istraživanje i izume.

Filmom "Prtljag" Intesa SanPaolo proširila je perFiducia projekt izvan granica Italije u želji da proširi opsege kulturalne razmjene sa zemljama unutar okvira svog poslovanja.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...