{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida

F
24.12.2008. u 13:56
0
0
Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida
0
Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida
Berlinski zid
"U potrazi za izgubljenim", jedan je u nizu projekta Goethe instituta Bosne i Hercegovine povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida u idućoj godini.
Godine 1989. pao je Berlinski zid i i taj pad je donio velike posljedice - ne samo za grad Berlin i Njemačku nego i za cijelu Evropu.

Bivša Jugoslavija je bila jedna od regija u kojoj je pad ove "granice" unutar Evrope imao velike posljedice. Uslijedile su velike ekonomske, društvene i političke promjene u zadnje dvije decenije u Bosni i Hercegovini, koje su ostavile tragove u historiji i kulturi.

Upravo tu problematiku Goethe institut Bosne i Hercegovine želi 2009. tematizirati kroz nekoliko projekata, među njima i veliki prozno-fotografski publikacijski projekt pod radnim naslovom "U potrazi za izgubljenim".

Na osnovu raspisanog konkursa, koji je trajao tokom 2008, Goethe institut Bosne i Hercegovine planira objaviti publikaciju s proznim i fotografskim radovima.

Selektor proznog dijela projekta bio je poznati bh. pjesnik i novinar Mile Stojić. Pored radova odabranih na konkursu, publikacija će sadržavati i radove istaknutih bh. i regionalnih autora: Dragoslava Dedovića, Aleksandre Čvorović, Faruka Šehića, Josipa Mlakića te Tanje Stupar-Trifunović.

Izabrani prozni radovi i fotografije bit će objavljeni u posebnoj publikaciji. Fotografski radovi su i dio zajedničke izložbe, koja će biti postavljena u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Goethe institut Bosne i Hercegovine ima namjeru da razultate ovog projekta predstavi i van Bosne i Hercegovine i time doprinese jačanju bosanskohercegovačke kulturne scene i njenoj promociji u inozemstvu.

Urednici ovog projekta su bh. prevoditeljica Hana Stojić i koordinator kulturnih programa Goethe institut Saša Gavrić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: