Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida

F
FENA
24.12.2008. u 13:56
0
0
Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida
0
Prozni i likovni radovi za godišnjicu pada Berlinskog zida Berlinski zid
"U potrazi za izgubljenim", jedan je u nizu projekta Goethe instituta Bosne i Hercegovine povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida u idućoj godini.
Godine 1989. pao je Berlinski zid i i taj pad je donio velike posljedice - ne samo za grad Berlin i Njemačku nego i za cijelu Evropu.

Bivša Jugoslavija je bila jedna od regija u kojoj je pad ove "granice" unutar Evrope imao velike posljedice. Uslijedile su velike ekonomske, društvene i političke promjene u zadnje dvije decenije u Bosni i Hercegovini, koje su ostavile tragove u historiji i kulturi.

Upravo tu problematiku Goethe institut Bosne i Hercegovine želi 2009. tematizirati kroz nekoliko projekata, među njima i veliki prozno-fotografski publikacijski projekt pod radnim naslovom "U potrazi za izgubljenim".

Na osnovu raspisanog konkursa, koji je trajao tokom 2008, Goethe institut Bosne i Hercegovine planira objaviti publikaciju s proznim i fotografskim radovima.

Selektor proznog dijela projekta bio je poznati bh. pjesnik i novinar Mile Stojić. Pored radova odabranih na konkursu, publikacija će sadržavati i radove istaknutih bh. i regionalnih autora: Dragoslava Dedovića, Aleksandre Čvorović, Faruka Šehića, Josipa Mlakića te Tanje Stupar-Trifunović.

Izabrani prozni radovi i fotografije bit će objavljeni u posebnoj publikaciji. Fotografski radovi su i dio zajedničke izložbe, koja će biti postavljena u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Goethe institut Bosne i Hercegovine ima namjeru da razultate ovog projekta predstavi i van Bosne i Hercegovine i time doprinese jačanju bosanskohercegovačke kulturne scene i njenoj promociji u inozemstvu.

Urednici ovog projekta su bh. prevoditeljica Hana Stojić i koordinator kulturnih programa Goethe institut Saša Gavrić.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: