{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point

21.12.2015. u 21:12
16
9
Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point
16
Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 89. rođendan Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu koji je možda, od svih živih i mrtvih autora u BiH, najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije.
Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i bh. kinematografiju.

"Dan Hajrudina Šibe Krvavca" je poseban program u okviru kojeg će 22. decembra u kinu Meeting Point biti prikazan gotovo cjelokupan opus Šibe Krvavca, a to uključuje i četiri restaurirana igrana filma koje je skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo.

Također će biti prikazani i njegovi dokumentarci i kratki filmovi, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi ne samo u BiH, Ex-Yu nego i u Kini.

"Na ovaj način, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopće nisu upoznati sa jednim od najznačajnijih bh. umjetnika", saopćeno je iz ovog udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: