Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point

Klix.ba
21.12.2015. u 21:12
16
9
Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point
16
Proslava 89. rođendana: Dan najgledanijeg bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Kinu Meeting point
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 89. rođendan Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu koji je možda, od svih živih i mrtvih autora u BiH, najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije.
Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i bh. kinematografiju.

"Dan Hajrudina Šibe Krvavca" je poseban program u okviru kojeg će 22. decembra u kinu Meeting Point biti prikazan gotovo cjelokupan opus Šibe Krvavca, a to uključuje i četiri restaurirana igrana filma koje je skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo.

Također će biti prikazani i njegovi dokumentarci i kratki filmovi, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi ne samo u BiH, Ex-Yu nego i u Kini.

"Na ovaj način, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopće nisu upoznati sa jednim od najznačajnijih bh. umjetnika", saopćeno je iz ovog udruženja.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: