Sarajevo
0

Prošla je 21 godina od smrti Ismeta Alajbegovića - Šerbe

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća na mezar bh. harmonikaša, kompozitora mnogih narodnih tekstova, muzike i poznavaoca sevdalinke, predstavnici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, danas su obilježili 21. godišnjicu smrti Ismeta Alajbegovića - Šerbe.

Ismet Alajbegović - Šerbo je komponovao, svirao, pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava stotine i hiljade sevdalinki, prepoznavajući tako njihovu kulturološku važnost i značaj.

Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je i Estradna nagrada Jugoslavije. Mnogobrojne plakete svjedoče o veličini Šerbe, koji je svojim poimanjem oplemenio sevdah i ostavio trajni pečat na bosanskohercegovačke prostore i šire.

Jednom prilikom o njemu je Omer Pobrić zapisao: "Ismet Alajbegović Šerbo je cijelog života gonio samo jedno. Bosansku sevdalinku. Gonio, gonio i dotjerao savršenstvo do zida. Nejma dalje, dalje je zid. Treba probati kroz zid. Najveći ponos za umjetnika je kada njegovo majstorstvo prisvoji narod - onda ta umjetnost i narod postaju jedno. To je postigao rahmetli Ismet Alajbegović Šerbo.”

Iako je prošla dvadeset i jedna godina od smrti Ismeta Alajbegovića - Šerbe, njegova bravuroznost na harmonici i danas je zvučna metafora ljepote i pitomine njegove i naše Bosne i Hercegovine, jer bez obzira na vremensku prolaznost, prava umjetnost nikad ne blijedi.