|

"Prosjačka opera", predstava o kojoj svi pričaju

"Prosjačka opera", predstava o kojoj svi pričaju
15
Klix.ba
9.3.2017. u 11:51
6
komentara
15

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U subotu, 11 3. 2017. u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena jedna od najgledanijih predstava satirična komedija "Prosjačka opera", u režiji Kokana Mladenovića.
Komad koji ćemo vam odigrati, "Prosjačka opera" Johna Gaya, napisan je 1728. godine kao kritika Walpoleove vlade, najkorumpiranije vlade u engleskoj povijesti. Vrijeme Walpoleove vlasti je vrijeme raslojavanja društva na ekstremno bogate i ekstremno siromašne. S jedne strane imate raskoš i sjaj, s druge strane – glad i bijedu. Zakoni postoje, ali se primjenjuju samo na sirotinji. Bogati mogu raditi što hoće, za njih ne postoje sudovi, kazne ili ograničenja. Politička i finansijska elita plete neraskidivu mrežu koja, u spoju sa sudstvom i policijom, caruje svim segmentima društva, uključujući i organizirani kriminal.


Sve je na prodaju – ljubav, poštenje, pravda, čast. Sve se prodaje i sve ima svoju cijenu. Zvuči vam poznato? Ne bi trebalo. Dame i gospodo, dobro došli u zemlju gladi, kurvi i kriminala! Dobro došli u London 1728. godine!

Ne zaboravite na pogodnost pri kupovini ulaznica.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...