{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađeno naselje staro preko 5.000 godina

S
2.9.2009. u 21:00
0
14
Pronađeno naselje staro preko 5.000 godina
0
Pronađeno naselje staro preko 5.000 godina
Foto: Ilustracija
Nakon pronalska figurine koja načinom i stilom izrade podsjeća na poznatu figurinu iz Vince, na široj lokaciji naselja Lug kod Goražda, arheolozi su ovih dana otkrili i niz drugih predmeta i ostataka građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba tzv. Vinčanske kulture.
Po svemu sudeći, naselje bi moglo biti staro više od pet hiljada godina.

Iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu potvrđeno je da pronađena figurina datira iz neolita i da pripada tzv. Vinčanskoj kulturi, koja je imala jak utjecaj na druge evropske kulture. Mjesecima su ovdašnji stanovnici bili u kontaktu sa stručnjacima, tražeći naučno istraživanje jer se pretpostavljalo da na tom lokalitetu postoji naselje, prenosi FTV.

Konačno, prije deset dana započeta iskopavanja, kojima je prethodilo geomagnetno snimanje, rezultirala su pronalaskom prvih predmeta i ostataka građevina. S domaćim arheolozima na lokalitetu Luga u Goraždu rade i stručnjaci s njemačkog Univerziteta u Kilu.

Arheolozi će na ovom lokalitetu raditi četiri sedmice, kada će biti poznato i više detalja o veličini naselja, njegovim specifičnostima i vezama tadašnjih stanovnika s drugim stanovnicima Vinčanske kulture iz zemalja okruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: