Pronalazač nesvjestan vrijednosti
0

Pronađeno 400 djela Karela Appela ukradenih 2002.

FENA
Karel Appel
Karel Appel
Više od 400 djela slavnog holandskog umjetnika 20. stoljeća Karela Appela ukradenih 2002. pronađeno je skriveno u jednom britanskom skladištu deceniju nakon njihovog nestanka, od čega se taj umjetnik nikada nije oporavio, piše britanski Guardian.

Crteži, skice, bilježnice i druga djela čija se vrijednost procjenjuje na više stotina hiljada funti, pronađeni su nakon što je skladište kupila jedna logistička kompanija te raščišćavajući naišla na osam kutija krcatih umjetničkim djelima.

Uz njih nije pronađena nikakva dokumentacija i kompanija je tek nakon što je jedan od zaposlenika istražio ime Karel Appel, čije se bilješke i potpis nalaze na većini njih, shvatila da je možda riječ o nečemu vrijednom.

I dalje nesvjestan njihova značaja no sad već prilično zaintrigiran, menadžer kompanije odnio je 30-tak crteža na procjenu u aukcijsku kuću Bonhams.

Na opće zaprepaštenje, rečeno mu je da je riječ o djelima koji se nalaze u registru izgubljenih umjetnina (ALR), kompjutoriziranoj bazi podataka "najtraženijih" ukradenih umjetničkih djela.

Vodeći ekspresionist i jedan do osnivača evropskog avangardnog pokreta Cobra, Christiaan Karel Appel preminuo je 2006. u dobi od 85 godina, nikad se ne oporavivši od gubitka svog životnog djela.

Radovi tog slikara, kipara, keramičara i pjesnika nalaze se u vodećim svjetskim kolekcijama, uključujući britanski muzej Tate, a 1954. mu je na bijenalu u Veneciji dodijeljena UNESCO-va nagrada.

Brojni ukradeni radovi samo su eksperimentalne ideje za djela koja umjetnik nikada nije realizirao. Kolekcija je nestala 2002. na putu za novu zakladu Karel Appel u Amsterdamu.