Vatikan
0

Pronađen nepoznat Mikelanđelov crtež

FENA
U arhivi bazilike Svetog Petra pronađen je crtež za koji se vjeruje da je djelo velikog Mikelanđela, saopštili su danas zvaničnici Vatikana.

Otkriće je objavljeno u vatikanskom listu "Oservatore romano", koji navodi da se radi o nacrtu za kupolu bazilike namijenjenom klesarima koji su radili na njenoj izgradnji. List dodaje da je crtež vjerovatno nastao 1563., tj. manje od godinu dana prije Mikelanđelove smrti.

Postojanje crteža je "dosad bilo nepoznato", kazala je Marija Kristina Karlo-Stela, upravnica arhive, koja je objasnila da je jedan od istraživača slučajno naišao na crtež.

"Sigurnost poteza, stručna ruka naviknuta da donosi odluke pred nedovršenim kamenom, ostavlja malo sumnje, crtež je Mikelanđelov", izjavio je Vitale Zanketin, istraživač koji je našao crtež.

Vatikan je najavio da će crtež slavnog renesansnog majstora u ponedjeljak biti zvanično podnjet na uvid grupi stručnjaka, među kojima će se naći i nedavno naimenovani upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluči, a da će naknadno biti utvrđen datum kada će biti predstavljen medijima.

Mikelanđelo, koji je počeo da radi na izgradnji bazilike 1547., imao je skoro 90 godina kada je crtež, naslikan crvenom kredom, nastao. Riječ je o veoma rijetkom crtežu, ističe "Oservatore romano", budući da je slavni umjetnik pod stare dane naredio da se većina njegovih crteža uništi. Crtež prikazuje dio temelja kupole, ukazujući na potrebu veće količine klesanog kamena.