Piščeva zaostavština
0

Pronađen nastavak kultnog romana "Paklena narandža" među stvarima Anthonyja Burgessa

Klix.ba
Malcolm McDowell je glumio delikventa Alexa u filmu Clockwork Orange
Malcolm McDowell je glumio delikventa Alexa u filmu Clockwork Orange
Rukopis koji bi se mogao okarakterisati kao nastavak kultnog romana Paklena narandža (Clockwork Orange) pronađen je među ličnim stvarima britanskog pisca Anthonyja Burgessa, piše BBC.

Otkriće je objavila Međunarodna fondacija Anthonyja Burgessa, u čijem su vlasništvu bili svi lični predmeti ovog pisca koji je preminuo 1993. godine.

Distopijski crnohumorni kriminalistički roman Clockwork Orange, objavljen 1962. godine, jedno je od kultnih djela suvremene literature. U 1971. dobio je i svoju filmsku adaptaciju u režiji Stanleyja Kubricka. Filmska adaptacija je ostvarila ogroman uspjeh kod publike i kritike, a nominirana je i za Oscar, za najbolji film.

U novootkrivenom rukopisu, nazvanom "Clockwork Condition", Burgess na 200 stranica promišlja egzistencijalna pitanja i razvija motive iz prve knjige, a dotiče se i kontroverzi koje je u javnosti izazvao roman i film.

Čelnik fondacije i profesor engleske književnosti na Manchester Metropolitan univerzitetu Andrew Biswell je kazao da je pronađeni rukopis nevjerovatno otrkiće koje baca novo svjetlo na Burgessa, Kubricka i kontroverzu koja okružuje tu zloglasnu priču.

"Rukopis objašnjava Burgessovo viđenje zločina, kazne i loših utjecaja vizualne kulture", rekao je Biswell.

Pisac je od spomenutog rukopisa u jednom trenutku odustao, shvativši "da nije filozof, već književnik”. Inače, u 1974. godini objavio i autobiografiju Clockwork Testament, u kojem se dotaknuo nekih od spomenutih tema.