Sarajevo
0

Promovisana zbirka pjesama Tamne alejine jame Jana Skacela

FENA
Jan Skacel
Jan Skacel
U franjevačkom samostanu sv. Ante u Sarajevu večeras je u organizaciji Ambasade Republike Češke u BiH održana promocija zbirke odabranih pjesama češkog pjesnika Jana Skacela pod nazivom "Tamne alejine jame".

Izdavač je Izdavačka kuća "Dobra knjiga" iz Sarajeva, a izbor pjesama i prepjev je sačinio Hasan Zahirović.

Prisutnima na promociji se obratio ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog koji je naveo da je Češka ambasada u BiH do sada predstavljala bh. javnosti mnoge predstavnike češke kulture iz različitih oblasti.

"Drago mi je da smo to ovom promocijom proširili i na književnost i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u izdavanju ove knjige", rekao je ambasador Szunyog.

Pjesnik Hadžem Hajdarević istakao je da poezija predstavlja neku vrstu azila duši u kojoj prepoznajemo neke ljepše svjetove od ovog u kojem živimo.

"Prevođenje knjige je kao presađivanje biljke, iako je ovo nama blizak jezik, ali ja se nadam da će se kod nas uskoro pojaviti neka prigodna antologija češke književnosti", dodao je Hajdarević.

Jan Skacel (1922. - 1989.) je češki pjesnik rođen u Moravskoj. Dobitnik je internacionalne književne nagrade "Petrarka" 1989. godine. Skacel se smatra najboljim češkim pjesnikom dvadesetog vijeka.