Kultura
78

Promovisana tri izdanja o srednjovjekovnoj Bosni na spomeniku u Milima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Društvo za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije "Stanak" večeras je na lokalitetu nacionalnog spomenika u Milima kod Visokog predstavilo tri knjige u njihovom izdanju.

Predstavljene su knjige "Povratak Povelje kralja Dabiše. Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucija građe" autora Andreja Rodinisa, "Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine" autora Šefika Bešlagića i Zbirka radova "Žene u srednjovjekovnoj Bosni" koju je uredio Emir O. Filipović.

Naslovi su predstavljeni u okviru manifestacije "Visočko ljeto 2016", pod pokroviteljstvom Općine Visoko, a u organizaciji Zavičajnog muzeja Visoko.

Direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić Feni je kazala da se radi o djelima čija je tematika srednjovjekovni period, koji je od velikog značaja za cijelu BiH. Naglasila je da posebno zadovoljstvo predstavlja to da su mladi naučnici zainteresirani da ga promoviraju.

"Osim toga, posebno nam je drago da je promocija održana na krunidbenom i grobnom mjestu bosanskih vladara, koji je jedinstven spomenik kulturno-historijske baštine BiH", istakla je Ganić.

Prateći savremene tokove, rukovodstvo Zavičajnog muzeja iz Visokog odlučilo se da proširi svoju misiju van zgrade muzeja.

"To je praksa koju ćemo nastaviti te ćemo djelovati na otvorenim poljima, na kulturnim krajolicima naše lokalne zajednice", dodala je Ganić.

Društvo "Stanak" osnovano je krajem 2010. godine. Pokrenuli su ga studenti i profesori s Odsjeka za historiju/Oblast srednji vijek Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Njegovo osnivanje prvenstveno je motivirano praktičnim potrebama medijevalista na Odsjeku za historiju i šire da svoje aktivnosti izraze u pristupačnijim formama, te da se omogući što lakše prikupljanje korisnih informacija iz domena struke i nauke.

Osim toga osnovni ciljevi i zadaci društva obuhvataju stručno usavršavanje, održavanje promocija i prezentacija, organiziranje predavanja, studijskih izleta i druženja.

Društvo je dosad održalo niz promocija, okruglih stolova, izleta i izdanja.