Tuzla
0

Promovisana spomenica Merhametu Muhameda Filipovića

FENA
Muhamed Filipović
Muhamed Filipović
Spomenica povodom stotinu godina od osnivanja i dvadeset godina obnove Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet, autora akademika Muhameda Filipovića promovirana je večeras u Tuzli.

Oba jubileja bili su povod da se u Tuzli okupe djelatnici ovog humanitarnog društva, predstavnici Islamske zajednice, univerzitetski djelatnici i mnogobrojni gosti. Promotori su bili profesori Univerziteta u Tuzli Salih Kulenović i Adib Đozić.

Knjiga sadrži povijesne činjenice i fotografije osnivača, te aktivista Merhameta od početaka njegovog rada do danas.

Također ilustruje različite primjere u kojima je Merhamet pomagao siromašnima, prognanicima i drugim ljudima u nevolji i njegovu odgojno obrazovnu dimenziju.

Akademik Filipović je na osnovu svojih istraživanja i zapažanja posvjedočio historijskom pečatu ove humanitarne organizacije nastale u okrilju Islamske zajednice neposredno pred Prvi svjetski rat 1913. godine, intenzivnom radu i razvoju, te ukidanju Merhameta nakon Drugog svjetskog rata 1946. godine.

Kazao je kako je obnova rada Merhameta 1991. godine paralela njegovom osnivanju, jer se dogodila također u teškom vremenu, nakon kojega je uslijedio rat.