U Sarajevu
225

Promovisana monografija "Apologija Erosa" autora Almina Zrne: Protuteža besmislu svijeta kojim smo okruženi

A. B.
Almin Zrno (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Almin Zrno (Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) u Sarajevu večeras je upriličena promocija druge autorske monografije bh. fotografa Almina Zrne pod nazivom "Apologija Erosa", kao protutežu besmislu svijeta kojim smo danas okruženi.

Promocija je bila posjećena, ali su prisutni također poštovali sve epidemiološke mjere, noseći masku i držeći fizičku distancu. Imali su priliku pogledati monografiju koja sadrži 53 fotografije te dva stručna teksta prof. dr. Amele Hadžimejlić i prof. dr. Fehima Hadžimuhamedovića, od kojih oba pružaju jedinstven osvrt na rad Almina Zrne.

U tekstu pod nazivom "Očuvanje tajne i žene u njoj", prof. dr. Hadžimuhamedović Zrnino slavljenje ljepote i erotike ženskog tijela opisuje kao "svojevrstan komentar i kritiku savremenog svijeta".

Dalje, u tekstu "Dramaturgija Almina Zrne", prof. dr. Hadžimejlić Zrnu opisuje kao "fotografa-skulptora" čije fotografije "nose sopstvenu, zapravo zasebnu narativnost. Na pažljivom promatraču ostaje da je kao osobitost iščita ili, jednostavno, samo doživi".

Monografija je podijeljena na dva ciklusa - Fresco i Nude i pruža uvid u slojevitost fotografskog rada Almina Zrne koji akt fotografiju odvaja od ličnosti modela i približava je apstraktnom poput oblika tijela, snage pokreta, zavodljivosti i transcendetalnosti.

Monografija je prevedena na slovenački i engleski jezik, a oba tekwsta kroz analitičan pogled na rad Almina Zrne obogaćuju njen sadržaj i pružaju bolje razumijevanje onome koji je drži u rukama.

Kako smo na početku naveli, ova sarajevska promocija monografije je došla u vrijeme pandemije, ali Zrno je ranije kazao kako vjeruje da su njegovi radovi tu ne da društvo nagnaju da zaboravi na trenutnu situaciju, već da pruže jedan drugačiji pogled na čovjeka, njegovu tjelesnost i hrabrost da istu pokaže.

Dodao je da i to da bi njegovi radovi trebali svakom čovjeku pružiti priliku da se ogoli kroz svoju snagu te da slavi slobodu i ljubav, a istovremeno pokaže svoju krhkost.

Kroz određenu gestu i pozu, oni sugeriraju emotivna stanja, šalju poruku o življenju utopije istovremeno strahujući od distopije. Zrno nudi svoju "Apologiju Erosa" kao protutežu besmislu svijeta kojim smo danas okruženi.

Od danas sve do 25. juna 2020. godine, u Galeriji ULUPUBiH posjetioci će moći kupiti i potpisan primjerak Zrnine prve monografije "Vijećnica" koja svjedoči o moći ljudskog duha da preživi.

Pored monografije "Apologije Erosa", posjetioci su u Galeriji ULUPUBiH mogli kupiti i potpisan primjerak Zrnine prve monografije "Vijećnica" koja svjedoči o moći ljudskog duha da preživi.