{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovisana knjiga "Sevdah u srcu, sevdalinka u duši" autora Zlatka Dukića

F
27.2.2018. u 21:13
4
6
Promovisana knjiga "Sevdah u srcu, sevdalinka u duši" autora Zlatka Dukića
4
Knjiga "Sevdah u srcu, sevdalinka u duši" autora Zlatka Dukića promovirana je večeras u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli, u organizaciji ove ustanove i tuzlanskog Udruženja muzičkih umjetnika.
Osim autora o značaju ovoga djela govorila je profesorica Jasna Hadžiselimović, te muzikologinja Mirela Ibrahimović Mehanović.

Autor Zlatko Dukić kazao je da je ovo vrlo specifična knjiga, koja se "sama pisala", te da nije bio potreban poseban trud.

"Knjiga je sastavljena od refleksije događaja, koji su se zbivali tokom devet festivala sevdalinke, te o ljudima koji su bili neposredno uključeni u festivale", istakao je Dukić.

Dodao je da knjiga više govori o ljudima koji su činili događaje.

Promotorka Mirela Ibrahimović Mehanović rekla je da je knjiga hronološki redoslijed festivala "Sevdalinko u srcu te nosim", koji je ostavio i historijski pečat u njegovanju tradicije sevdalinke i baštinjenju sevdalinke kao bh kulturne odrednice.

Predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla Ramiza Milkunić navodi da je ovo udruženje dočekalo drugo izdavanje knjige, dodavši da je ova knjiga drugačija i po tome što je u obliku kajdanke.

"Radimo na značaju sevdalinke i trudimo se da pored notnog zapisa ostane i pisani trag", kazala je Milkunić.

Najavila je novi Festival "Sevdalinko u srcu te nosim" koji je jedinstven u regiji, na kojem se , kako je rekla, radi godinu dana i prvi je koji će se održati sa znakom UNESCO-a.

Festival "Sevdalinko u srcu te nosim", deseti po redu, bit će održan 11. i 12. aprila u tuzlanskom BKC-u.

Pored knjige promoviran je i DVD, koji sadrži najbolje izvedbe sa proteklih izdanja Festivala sevdalinke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: