Poetika svjedočenja
27

Promovisana knjiga ratnih priča Jasmina Hodžića: Moje iskustvo ima potvrdu u hiljadama drugih porodica

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana je promocije knjige priča iz ratnog djetinjstva "Telegrami za Angela Palmerasa" Jasmina Hodžića, koji je nakon sedamnaest godina ponovo uspostavio kontakt s Angelom Palmerasom, umproforcem španskog IFOR-a koji mu je mnogo pomogao.

"Presude haškim optuženicima koje uskoro slijede motivirale su me da završim bilježenje sjećanja koja stalno nosim sa sobom. Međutim, nisam pisao knjigu ratnih sjećanja s tim ciljem, ali me je to ponukalo da je završim na vrijeme", rekao je Hodžić.

Njegova knjiga je, objašnjava, porodična hronika i dokumentarna poetika svjedočenja koja prati predratno stanje u rodnom mu Stocu i dešavanja tokom rata.

"Sadržinski opisujem lične sudbine stradalnika na području Hercegovine, djelimično od agresora s istoka i agresora sa zapada koji su u moderno vrijeme vratili fenomen logora koji podsjeća na Drugi svjetski rat. Priča prati moju priču i ja opisujem kako su mog oca odveli na jednu stranu u koncentracioni logor, a mene i porodicu u civilni logor te nas poslije skupa otjerali na drugu teritoriju", rekao je.

Jasmin naglašava kako njegova lična priča ima potvrdu u hiljadama drugih porodica i napominje kako je u njegovoj knjizi sve, uključujući i naslovnicu na kojoj je Angel Palmeras, autentično.

"Angel je boravio u Jablanicu gdje smo pobjegli iz Mostara. Tri dana smo pješačili preko planine Glogovo u potrazi za hranom, a u Jablanici smo sreli španske vojnike koji su nam pomagali. Angel je bio individua koja nam je naročito pomagala, čak je pronašao mog oca u logoru Dretelj koji je ubrzo nakon toga raspušten", rekao je.

Ispričao je i kako im je Angel Palmeras neposredno prije odlaska iz BiH ostavio svoju adresu i određenu svotu novca koja im je, naročito u tom periodu, bila od velike pomoći.

"On je svojevrsno glumio mog oca kojeg u tom trenutku nisam imao", rekao je Jasmin.

Prije pet godina ponovo su uspostavili kontakt i Jasmin priča kako mu je Angel tada pisao o svojim sjećanjima na taj period. U kontaktu su i danas, ali se ne čuju često.

"Angel je dobio rukopis i rekao mi je da će ga čitati polako. Velike su emocije u pitanju", rekao je Jasmin.