{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovisana knjiga ratnih priča Jasmina Hodžića: Moje iskustvo ima potvrdu u hiljadama drugih porodica

20.11.2017. u 20:36
27
6
Promovisana knjiga ratnih priča Jasmina Hodžića: Moje iskustvo ima potvrdu u hiljadama drugih porodica
27
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana je promocije knjige priča iz ratnog djetinjstva "Telegrami za Angela Palmerasa" Jasmina Hodžića, koji je nakon sedamnaest godina ponovo uspostavio kontakt s Angelom Palmerasom, umproforcem španskog IFOR-a koji mu je mnogo pomogao.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Presude haškim optuženicima koje uskoro slijede motivirale su me da završim bilježenje sjećanja koja stalno nosim sa sobom. Međutim, nisam pisao knjigu ratnih sjećanja s tim ciljem, ali me je to ponukalo da je završim na vrijeme", rekao je Hodžić.

Njegova knjiga je, objašnjava, porodična hronika i dokumentarna poetika svjedočenja koja prati predratno stanje u rodnom mu Stocu i dešavanja tokom rata.

"Sadržinski opisujem lične sudbine stradalnika na području Hercegovine, djelimično od agresora s istoka i agresora sa zapada koji su u moderno vrijeme vratili fenomen logora koji podsjeća na Drugi svjetski rat. Priča prati moju priču i ja opisujem kako su mog oca odveli na jednu stranu u koncentracioni logor, a mene i porodicu u civilni logor te nas poslije skupa otjerali na drugu teritoriju", rekao je.

Jasmin naglašava kako njegova lična priča ima potvrdu u hiljadama drugih porodica i napominje kako je u njegovoj knjizi sve, uključujući i naslovnicu na kojoj je Angel Palmeras, autentično.

"Angel je boravio u Jablanicu gdje smo pobjegli iz Mostara. Tri dana smo pješačili preko planine Glogovo u potrazi za hranom, a u Jablanici smo sreli španske vojnike koji su nam pomagali. Angel je bio individua koja nam je naročito pomagala, čak je pronašao mog oca u logoru Dretelj koji je ubrzo nakon toga raspušten", rekao je.

Ispričao je i kako im je Angel Palmeras neposredno prije odlaska iz BiH ostavio svoju adresu i određenu svotu novca koja im je, naročito u tom periodu, bila od velike pomoći.

"On je svojevrsno glumio mog oca kojeg u tom trenutku nisam imao", rekao je Jasmin.

Prije pet godina ponovo su uspostavili kontakt i Jasmin priča kako mu je Angel tada pisao o svojim sjećanjima na taj period. U kontaktu su i danas, ali se ne čuju često.

"Angel je dobio rukopis i rekao mi je da će ga čitati polako. Velike su emocije u pitanju", rekao je Jasmin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: