U Sarajevu
12

Promovisana knjiga o novinaru Vlastimiru Mijoviću nastala prema ideji Nijaza Skenderagića

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Ateljeu Figure u Sarajevu promovisana je knjiga "Vlasta" o novinaru Vlastimiru Mijoviću. Nastala prema ideji Nijaza Skenderagića i uz pomoć i saradnju njegovih kolega i prijatelja, a objavljena je u izdanju Art Rabic - Mikulić knjige.

Skenderagić je u izjavu za Fenu naglasio a je knjiga nastala iz namjere da se ne zaboravi Vlastimir Mijović i njegov način pisanja i djelovanja u javnosti.

Kako je kazao, kad je Mijović umro osjetio je tugu, ostao je bez druga i bez prijatelja. Smatrao je da je otišao jedan od najboljih novinara i razmišljao o tome da se napiše knjiga. Kontaktirao je neke ljude, a toj ideji odazvalo se više od 20 Vlastimirovih kolega uglednih novinara iz država bivše Jugoslavije. Tako je nastala knjiga "Vlasta". Realizirana je i ideja da promocija knjige bude upriličena na dan njegovog rođenja. Da nije izgubio bitku sa bolešću, danas bi napunio 66 godina.

"Vlasta je pripadao generaciji hrabrih i odvažnih, generaciji koja je imala svoje snove, koja je sanjala svoje snove. Pripadao je generaciji koja je bila solidarna jer smo voljeli jedni druge, imali smo naše dane, nađu mladost", rekao je.

Nadali su se, naveo je Skenderagić, da će njihova djeca dosanjati još ljepše snove.

"Onda je došlo neko novo vrijeme i neki čudni ljudi koji su nam to sve htjeli oteti i uništiti. Donijeli su mržnju na ove prostore, siromaštvo, masovne grobnice, genocid i kriminal. Vlasta je bio među prvoborcima u otporu takvima. Ta naša borba protiv crnila fašizma počela je još dok smo, prije više od 30 godina, radili u Beogradu, kad se to fašističko crnilo spremalo i kasnije se nadvilo nad ovim lijepim balkanskim prostorima", kazao je.

Skenderagić je dodao i to da je u burnim vremenima koje smo živjeli proteklih decenija i sa svim izazovima sa kojima se suočavao Vlasta uvijek bio i ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek.

"Bio je istinski antifašista, demokrata, humanista - jednom riječju ljudina. Zato je i bio omiljen u svim sredinama gdje je radio i u svom Sarajevu gdje je živio i gdje je umro prošle godine", naveo je. za Fenu.

Kako je Skenderagić napisao u najavi za promociju, u porodici o Vlasti pamte da je uvijek čitao mnogo, ponekad i četiri knjige istovremeno, da piše s takvim merakom da mu se mili ustati i odmah početi pisati, da je govorio da nije toliko važno kako ćeš nešto napisati, važno je šta hoćeš da kažeš, a volio je pisati i fikciju, planirao je napisati dva romana i govorio je da je tu slobodan, potpuno svoj.

Njegova kćerka Luna je kazala da je on bio svojevrsni hodajući voz, oči su mu bile prozori kupea sa kojeg je na svoj grad i domovinu gledao sa najvećim ponosom, prepun ljubavi i poštovanja.

Vlastimir Mijović rođen je 1956. u Foči. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Bio je novinar, urednik, voditelj i urednik TV emisija, politički komentator, dopisnik iz Moskve, glavni i odgovorni urednik. Napisao je više hiljada novinarskih tekstova, a imao stotine nastupa na radio i TV programima.