Kultura
120

Promovisana knjiga Filipa Mursela Begovića "Begovi su pali na tjeme"

Anadolija
Narodna biblioteka Mostar i Muzički centar Pavaroti sinoć su u Mostaru organizirali druženje sa Filipom Mureselom Begovićem jednim od najinteresantnijih  bošnjačkih kulturnih radnika na području bivše Jugoslavije.
Mursel Begović (Foto: Anadolija)
Mursel Begović (Foto: Anadolija)

Druženje je proteklo uz prezentaciju Murselove knjige kolumni, kratkih priča, eseja pod nazivom "Begovi su pali na tjeme" i jedinog bošnjačkog časopisa za kulturu Behar.

O knjizi je govorio Faris Nanić: "Humorom i satirom pokušali smo da se obračunamo sa našim slabostima. Nažalost, nije ostvaren željeni efekat".

Nanić je pojasnio kako ovaj savremeni kulturološki izraz bošnjačka nacionalna manjina u Zagrebu nije adekvatno prepoznala, niti su to učinili Bošnjaci u matičnoj zemlji.

Sa promocije knjige (Foto: Anadolija)
Sa promocije knjige (Foto: Anadolija)

Mursel u svojim kolumnama, podvrgavajući sebe kao svojevrstan eksperiment, razobličavajući vlastitu intimu, iznova potiče raspravu o složenosti identiteta Bošnjaka koji žive izvan Bosne i Hercegovine, ali i o recepciji njihove matične domovine o njima samima. U svakom okruženju oni su uvijek neki drugi. U inostranstvu Bošnjaci, u Bosni stranci.

"Otuda je Begović iznad svega hrabar, pošten, izvrgava ruglu samoga sebe, a potom i sve nas, što je dobra kolektivna psihoterapija", ocijenio je Nanić.