|

Promovisana knjiga Filipa Mursela Begovića "Begovi su pali na tjeme"

Promovisana knjiga Filipa Mursela Begovića "Begovi su pali na tjeme"
120
A
Anadolija
6.12.2013. u 15:06
0
komentara
120

dijeljenja
Narodna biblioteka Mostar i Muzički centar Pavaroti sinoć su u Mostaru organizirali druženje sa Filipom Mureselom Begovićem jednim od najinteresantnijih  bošnjačkih kulturnih radnika na području bivše Jugoslavije.
Mursel Begović (Foto: Anadolija) Mursel Begović (Foto: Anadolija)


Druženje je proteklo uz prezentaciju Murselove knjige kolumni, kratkih priča, eseja pod nazivom "Begovi su pali na tjeme" i jedinog bošnjačkog časopisa za kulturu Behar.

O knjizi je govorio Faris Nanić: "Humorom i satirom pokušali smo da se obračunamo sa našim slabostima. Nažalost, nije ostvaren željeni efekat".

Nanić je pojasnio kako ovaj savremeni kulturološki izraz bošnjačka nacionalna manjina u Zagrebu nije adekvatno prepoznala, niti su to učinili Bošnjaci u matičnoj zemlji.

Sa promocije knjige (Foto: Anadolija) Sa promocije knjige (Foto: Anadolija)


Mursel u svojim kolumnama, podvrgavajući sebe kao svojevrstan eksperiment, razobličavajući vlastitu intimu, iznova potiče raspravu o složenosti identiteta Bošnjaka koji žive izvan Bosne i Hercegovine, ali i o recepciji njihove matične domovine o njima samima. U svakom okruženju oni su uvijek neki drugi. U inostranstvu Bošnjaci, u Bosni stranci.

"Otuda je Begović iznad svega hrabar, pošten, izvrgava ruglu samoga sebe, a potom i sve nas, što je dobra kolektivna psihoterapija", ocijenio je Nanić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.