Kultura
0

Promovisana fotomonografija "Mostarske džamije"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U povodu Dana džamija i u okviru manifestacije "Dani mevluda i zikra 2009"u Mostaru je sinoć promovisana fotomonografija pod nazivom "Mostarske džamije".

Fotomonografija je opremljena sa preko 700 fotografija iz različitih historijskih epoha, s posebnim akcentom na period destrukcije u posljednjem ratu. Knjigu su promovisali direktor Centra za islamsku arhitekturu Kemal Zukić, mostarski muftija Seid ef. Smajkić i prof. Enes Ratkušić.

Fotomonografiju "Mostarske džamije" potpisuju Hasan Eminović i Salih Trbonja, a izdavač je Medžlis IZ Mostar.

Na promociji je istaknuto kako su autori bez komleksa koristili sve relevantne podatke prethodnih istraživača te detaljno obradili svih 39 mostarskih džamija koje su nekad postojale u gradu.

Fotomonografija će, kako je rečeno, biti vrlo korisna za sve buduće istraživače, kako za stručnjake, jednako tako i za amatere i ljubitelje bosansko-muslimanske baštine.

Sadržaj fotomonografija sa 256 stranica obuhvata svaki vjerski objekat kao zasebnu cjelinu. Posebno poglavlje ove fotomonografije čine "Nestale džamije" koje je, zbog urbanog razvoja Mostara, nemoguće obnoviti, što daje posebnu dimenziju i priskrbljuje poseban sentiment ovoj knjizi.