27 godina pauze
104

Promovisan Zbornik radova Historijskog muzeja BiH

Klix.ba
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u utorak je promovisan novi broj Zbornika radova Historijskog muzeja BiH.

Obnovljeno izdanje muzejskog časopisa, nakon 27 godina pauze u izdavačkoj djelatnosti muzeja, promovirali su historičarka Amra Čusto, direktorica Muzeja književnosti i pozorište umjetnosti Šejla Šehabović i novinar Oslobođenja Edin Salčinović.

Amra Čusto je govorila o značaju obnove izdavačke djelatnosti muzeja, o važnosti analiza transformacija kroz koje je prošlo kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovina, a koje su predstavljene u ovom broju Zbornika. Čusto je ukazala na važnost regionalnog pristupa u promišljanju o naslijeđu i predstavljanju svjetskih muzoloških tendencije kroz Zbornik radova Historijskog muzeja BiH.

Šejla Šehabović je u ovoj publikaciji vidjela glas autorefleksije i kritički pristup u analizama tema iz historije i muzejske struke, što ona smatra potencijalom u procesu poboljšavanja odnosa prema naslijeđu i profesijama koje se naslijeđem bave. Šehabović je također pohvalila aktivnosti i politiku Historijskog muzeja BiH, smatrajući revolucionarnim pristup ovog muzeja u borbi sa izazovima muzejske struke u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ovog broja Zbornika radova Historijskog muzeja BiH Edin Salčinović vidi u otvaranju mogućnosti suočavanja sa prošlošću u tekstovima 15 domaćih i regionalnih autorica i autora koji su učestvovali u pripremi Zbornika.

Promotori su također pohvalili tendenciju redakcije da sačuva tradiciju iz koje se časopis razvio i potrebu da se kroz obnovljeni broj spomenu stručnjaci koji su pokrenuli časopis i doprinosili razvoju muzejske struke u Bosni i Hercegovini. Ovaj broj Zbornika je posvećen doktoru muzeologije Dušanu Otaševiću koji je jedan od osnivača časopisa - riječima da muzejski tim i danas koristi njegov angažman i posvećenost poslu kao inspiraciju. Zbornik radova Historijskog muzeja BiH ima i online verziju i besplatno je dostupan čitateljima na internet stranici Historijskog muzeja BiH.

Obnavljanjem Zbornika radova Historijskog muzeja BiH je napravljen značajan korak u izdavačkoj djelatnosti muzeja. Zbornik je ujedno i doprinos stručnoj i naučnoj zajednici u unaprjeđivanju muzejske teorije i prakse u Bosni i Hercegovini.