BKC, Tuzla
0

Promovisan roman "Onaj kojeg nema"

Sarajevo-x.com
Bosanska medijska grupe upriličila je u srijedu 30. septembra 2009. godine u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla predstavljanje romana u pričama "Onaj kojeg nema" autora Mehmeda Đedovića.

Na promociji su govorili književnici Omer Ibrahimagić i Zejćir Hasić, kao i autor knjige Mehmed Đedović, a razgovor o knjizi je vodio Mehmed Pargan.

Roman u pričama "Onaj kojeg nema" zbirka je međusobnih povezanih priča čija je vezivna nit lik Salke, čovjeka o kojem glavni junaci pojedinih priča govore, kojim su neki čak opsjednuti, a da ni oni nisu sigurni da li Salko postoji ili je ikad postojao. On je, dakle, onaj iz naslova knjige, onaj kojeg nema.

Đedović je u ovoj knjizi pisac od duha i duhovitosti, on je vrstan pripovjedač, majstor detalja, moderan sublimat dobrih strana bosanskohercegovačkog urbanog i ruralnog.

"Ova knjiga je između ostaloga zanimljiva i zato što se u njoj traži čovjek onakav, kakav bi mi svi željeli da budemo, znači lik Salko radi stvari koje nama nisu uobičajene i koje bi mi potajno svi željeli raditi, a nema ga, to je onaj čovjek koji je svugdje oko nas", objasnio je jedan od promotora Omer Ibrahimagić.

"Ovo je jedna duhovita, u plemenitom smislu pitka knjiga u kojoj se svaki čitalac može lako prepoznati i pronaći i osjetiti intimno bliskim sa likom Salke. Bez ikakvog upita hoće li pročitati knjigu ili ne od prve do zadnje stranice će sigurno doći, jer knjiga je moderno koncipirana od priča koje egzistiraju svaka za sebe, ali su i tijesno povezane, roman će čitaocu biti blizak zato što je to priča koja je blisko vezana za naše područje i vrijeme", istakao je prilikom promoviranja knjige Zejćir Hasić.

Posjetitelji promocije sa posebnom pažnjom slušali su tuzlanskog glumca Hazima Mujčinovića koji je čitao odlomke iz knjige. Prema osmjesima na njihovom licu, moglo se zaključiti da niko nije ostao ravnodušan.

Čitalac knjiga Mehmeda Đedovića ovaj put je dobio u ruke zanimljivu i vješto napisano knjigu, knjigu koja se lako čita, ali i poziva da joj se opet vratimo i razmislimo o onom što smo pročitali.

Izdavač knjige "Onaj kojeg nema" je izdavačko-grafička kuća Planjax iz Jelaha.