U okviru 14. INTERBIFEP-a
0

Promovisan roman “Noć vještica” Ismara Mujezinovića

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Roman “Noć vještica” akademskog slikara Ismara Mujezinovića, prema riječima promotora Jasmina Imamovića, čita se u jednom dahu i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

“Ismar je veliki slikar, davno dokazan, ali ja bih rekao i totalni umjetnik. On je podanik ljepote, a u romanu “Noć vještica” je vješto izbjegao ono što mu smeta kod drugih pisaca. Iskren da budem, pročitao sam dvije trećine romana, ali sam to učinio, kako sam već rekao, u jednom dahu”, kazao je tuzlanski načelnik i promotor romana Jasmin Imamović.

Ismar Mujezinović, koji dvije decenije živi i radi u Sloveniji, kaže kako je počeo pisati sasvim slučajno.

“Kladio sam se sa prijateljem da ću prije od njega napisati roman. Uspio sam to uraditi za 25 noći, a od tada do danas sam napisao pet djela, između ostalih i knjigu o Ismetu Mujezinoviću i prirediti Monografiju crteža Ismeta Mujezinovića, a napisao sam i scenarij za jedan video rad. Onda je došao na red roman “Noć vještica”, imam još jedan, koji će biti promovisan na ljeto”, kaže Mujezinović.

Kaže da je nastojao pisati običnim jezikom, ali da su mu probleme zadavali lektori.

“Napišem roman i dam ga lektoru. No, kad ponovo čitam kao da ja nisam pisao. Srećom uspio sam ostvariti saradnju sa jednom lektoricom, koja je uspjela u romanu sačuvati moj način govora”, pojašnjava Mujezinović.

Inače, roman “Noć vještica” je promovisan u okviru 14. Internacionalnog bijenalnog festivala crteža i grafike INTERBIFEP, koji se do sredine novembra održava u Tuzli.