Kultura
0

Promovisan" Leksikon Sarajeva" Valerijana Žuje

FENA
Valerijan Žujo
Valerijan Žujo
Multimedijalni projekt "Leksikon Sarajeva", na kojem je autor književnik Valerijan Žujo radio 17 godina, promovisan je danas u prostoru Flash produkcije.

Ovaj projekt u sebi obuhvata dvotomno izdanje "Leksikona Sarajeva", seriju bookmarkova oblikovanih na temu sadržaja Leksikona Sarajeva, seriju postera i ilustriranih karata sa sarajevskim motivima, te knjigu "Odgonetanje Sarajeva", i seriju DVD nosača s dokumentarnim filmovima i odgovarajućim knjižicama o Sarajevu.

"Leksikon Sarajeva" su zajednički realizirali udruženi izdavači Mediapress, Buybook i Flash produkcija.

Direktor Buybooka Damir Uzunović je na promociji između ostalog rekao da je značajno, da su iz sarajevskog leksikona koji se tek stvarao nastale brojne knjige, mape i razglednice, a da je kruna svega Leksikon s dvotomnim izdanjem.

Autor Valerijan Žujo izrazio je zadovoljstvo što je rad na ovom djelu završen.

  • Počeo sam raditi na njemu prije 17 godina, ali njegova izrada nije trajala toliko vremena, postojali su prekidi u radu. Pokazalo se da nisam bio svjestan o kako velikom i zahtjevnom projektu se radi, rekao je autor.

"Leksikon Sarajeva" u dva toma sadrži oko hiljadu stranica, te oko 100 hiljada činjenica relevantnih za Sarajevo u rasponu od prvih tragova čovjekove prisutnosti na prostoru omeđenom Trebevićem, Humom i Igmanom, do marta 2009. godine.