{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirano digitalno izdanje "Bosanskog prijatelja"

F
3.5.2009. u 20:28
0
0
Promovirano digitalno izdanje "Bosanskog prijatelja"
0
Promovirano digitalno izdanje "Bosanskog prijatelja"
Digitalno izdanje prvog bosanskohercegovačkog časopisa i publikacije "Bosanski prijatelj" promovirano je danas u Sarajevu.
Prva sveska "Bosanskog prijatelja" objavljena je 1850. godine na inicijativu fra Ivana Frane Jukića. Na današnjem skupu istaknuto je da je "Bosanski prijatelj" prva publikacija koja je sadržavala informacije o zbivanjima u BiH, te se smatra prvim bh. časopisom.

O značaju objavljivanja njegovog digitalnog izdanja na promociji su govorili Ivan Lovrenović, koji je napisao uvodni tekst u digitalnom izdanju "Bosanskog prijatelja", menadžer INFOBIRO-a i digitalne arhive Mediacentra Sarajevo Dragan Golubović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, direktor Fridrich Ebert Fondacije Helmut Kurs te predstavnici Zemaljskog muzeja BiH.

Digitalizaciju "Bosanskog prijatelja" radio je INFOBIRO Mediacentra u okviru projekta "Digitalna zaštita i arhiviranje kulturno-historijskog blaga BiH: BH štampa 1866. - 2016.".

Digitalizacija najstarijeg bh. časopisa urađena je u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Promocija je organizirana u povodu 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, a organizatori su Mediacentar Sarajevo i Udruženje BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: