Sarajevo
0

Promovirane knjige Emira Imamovića i Vedrane Seksan

FENA
Magazin "Gracija" izdavač je knjiga Emira Imamovića "Tajna doline piramida", koju je svojevremeno objavio zagrebački Algoritam te knjige kolumni Vedrane Seksan "Seksan&grad".

"Tajna doline piramida" je druga knjiga bosanskohercegovačkog novinara i pisca Emira Imamovića u kojoj tematizira traganje za bosanskim piramidama u Visokom.

Imamović, na sebi svojstven način, opisujući traganje za fantomskim piramidama, donosi sliku postratnog gradića koji je još opterećen ratnim traumama, gdje polovica stanovništva živi od mirovina i ratnih invalidnina, a druga polovica od sportskih kladionica i povremenih poslova. Priča o bosanskim piramidama, koja je temeljena na stvarnim događajima iz ljeta 2006. godine, samo je paradigma za traženje sreće i prosperiteta nesretnih stanovnika Visokog, čiji su ekonomski i socijalni životi određeni ratom, i čiju depresivnu sudbinu Imamović pokazuje kroz niz duhovitih i satiričnih situacija".

Vedrana Seksan u svojim se kolumnama bavi onim što nazivamo svakodnevni život iz ženskog ugla.

Promocija koja je održana u ponedjeljak u knjižari Šahinpašić bila je drugačija od onih na koje smo navikli. Autori su se jednostavno međusobno promovirali, Seksan je postavljala pitanja Imamoviću, a i obratno.

Na pitanje kako to da u svojim kolumnama "Seksan&grad" piše o majstorima, dječijim bolestima, mijenjaju guma a nigdje seksa Vedrana je odgovorila da se u Seks i gradu seriji priča o seksu, ali da u kolumni Seksan&grad može biti svega, ali jednostavno to je preintimno.

I tako u razgovoru s Vedranom Seksan saznali smo da je ponosna što zna zamijeniti gume, da je konstatno na dijetama, koje ne uspijevaju, da su kolumne u principu dosadne za pisanje, ali da je njoj ipak lako raščerečiti sebe nego Energopetrol, da muž Aleksandar Seksan nema šta da se žali, jer se pare od kolumni zajednički troše...

A kad je riječ o Emiru Imamoviću Vedrana Seksan se zapitala kako to da teme za svoje slobodno možemo reći satirične romane crpi iz stvarnosti.

A od Imamovića kada je riječ o njegovom pisanju prisutni su saznali da su ga urednici molili da se uozbilji misleći da izmišlja, jer je sve i previše apsurdno, te da istinitije u njegovim knjigama zvuče izmišljotine nego istina.

"Ovdje ti ne treba mašta. Ovdje golf udari u banderu i jedanaest povrijeđenih", rekao je Imamović.

Kada je riječ o tzv. piramidama govoreći o svojoj posjeti lokalitetu na kojem se kao nalaze, Imamović je rekao da su mu najintersantije bile reakcije ljudi, a da iskreno nije ništa vidio, jer piramida nema.