Kultura
69

Promovirana višejezična zbirka priča o temi pomirenja sa konkursa "Biber“

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Višejezična zbirka priča o temi pomirenja, koja je plod konkursa za kratku priču "Biber", promovirana je večeras u Sarajevu.

"Biber" je konkurs za kratku priču o temi pomirenja koji je bio otvoren od marta do septembra 2015. godine, a na koji je stiglo 316 priča iz različitih krajeva bivše Jugoslavije, kao i dijaspore. Zbirka koja je predstavljena večeras čini izbor od 25 priča. Na konkurs se moglo prijaviti kratkom pričom koja je napisana na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku. Konkurs je organizovao Biber tim u saradnji s Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd.

"Ova knjiga je vrijedna i zbog toga što vi uhvatite sebe kako ste se malo začitali na makedonskom pa sami sebi prevodite. Pa onda uzmete malo neke motive, pa vidite zašto neko piše o Dubrovniku na ovaj ili o Novom Sadu na onaj način", kazao je književnik i novinar Ahmed Burić.

Istaknuo je da bez obzira na to koliko je rat utjecao na pojedine ljude, niko s ovog prostora nije ostao neobilježen njime, makar se i trudio da nema ništa s tim i da sve to neljudsko unutar toga ostane izvan dometa njegove mašte ili njegove prakse.

Priča Nadie Geras iz Zagreba "Kristalna vaza“ je na ovom konkursu dobila drugu nagradu.

Geras kaže da je svaka priča na svoj način izuzetna i "zapravo priča o tragediji i ljepoti svih ovih naših zbivanja i toga što smo prošli svi zajedno“.

"A ono glavno je to pomirenje i to znači pomirenje u smislu te neke ljepote. Uvjerena sam da je umjetnost jedino ono što nas može taknuti i potaknuti to da zapravo postanemo više empatični i toleranti. To je zapravo ključ svega", zaključila je Geras.

Mehmed Đedović, koji je napisao priču "Srce fazana“, kazao je da je uvijek malo skeptičan prema zadatim temama.

"Međutim, to suštinski ne znači ništa. Za onoga ko piše, tema pomirenje je nevjerovatno široka i može s koje god hoće strane da joj priđe i da je realizuje onako kako najbolje zna", kazao je Đedović.

Po njemu je sada najznačajnija stvar da knjiga dođe u što je moguće više ruku i da time ispuni svoj puni efekat.

Autorica priče "Limbo u letnjem periodu" Slađana Ljubičić smatra da je ovaj konkurs vrlo važan, prije svega zbog njegove teme, "zato što je tema pomirenja vrlo važna".

"Druga stvar je, zato što je dao šansu i nekim ljudima koji inače nisu proslavljeni pisci na našim prostorima da kažu ono što imaju da kažu i da to neko pročita", smatra Ljubičić.

Poslije sarajevske, slijede promocije zbirke u Beogradu 24. maja i Skoplju 31. maja.