Kultura
0

Promovirana nova knjiga akademika Muhameda Filipovića

FENA
Muhamed Filipović
Muhamed Filipović
Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) promovirala je danas u Sarajevu knjigu "Dugovni život na tlu Bosne i Hercegovine - Iliri i prva bosanska država" autora akademika Muhameda Filipovića.

Riječ je o drugoj knjizi četverotomnog Filipovićevog djela koju govori o historiji duhovnog života na tlu BiH od dolaska Ilira do propasti prve bosanske države.

Kako je rečeno na promociji, Filipović u knjizi tretira historiju ovih prostora od perioda neolita do modernog razdoblja razvoja bosanske države.

Knjigu su promovirali akademik Vladimir Premec, prof. dr. Salih Jalimam i prof. dr. Hidajet Repovac.

Oni su ovo Filipovićevo djelo ocijenili značajnim doprinosom historiji ovih prostora, te djelom u kojem je autor sabrao sva svoja iskustva i naučna znanja iz filozofije, socijologije, antropologije i socijalne kulture.

-Ovdje se radi o jednoj filozofiji historije, a ne samo pukoj hronologiji događaja. To je autorov ulazak u srž historije i njeno tumačenje na specifičan način, ocjena je promotora Hidajeta Repovca.

Rečeno je i između ostalog i kako ova knjiga potvrđuje postojanje kontinuiteta života na ovim prostorima od neolita i identiteta određenih historijskih pojava.

I sam autor Muhamed Filipović je na kraju promocije ustvrdio da je svojim radom i istraživanjem došao do mnogih dokaza o postojanju kontinuiteta ljudske svijesti i duha od prije mnogo hiljada godina.